swedishhousewifeincalifornia

Mitt i livet i Saratoga, Kalifornien.

Enegiboost

Kategori: Allmänt

Oj, vad dagarna rusar iväg!  Tänk att det redan är torsdag idag och i morgon, fredag kommer våra gäster tillbaka efter sin roadtrip. Efter en något svalare helg här så har vi återigen en härlig vecka med sol och höga temperaturer. Igår var det 38 grader i skuggan och en alldeles sagolikt skön och ljummen kväll. Satt ute länge på kvällen och njöt av ett glas vitt vin. Hade tagit fram en gryta från frysen men den kändes helt fel i värmen. Det fick bli lite grillade hamburgare istället.  Det skall tydligen blir lite svalare i helgen igen med "endast" kring 22 grader så det är bara att försöka njuta av värmen nu.

I tisdags var jag och min vän, Eva ute på en powerwalk i Saratogas villakvarter och sedan gick vi en bit upp i bergen till, villa Montalvo Art center. Det är en gammal villa som byggdes 1912 av senator James Phelan som var Kaliforniens första folkvalda senator. När han dog testamenterade han huset och tomten på 175 tunnland till delstaten Kalifornien. Han ville att det skulle användas som en offentlig park och en plats för främjande av konst, musik, litteratur och arkitektur vilket det idag också gör. Fantastisk park miljö med promenadstråk runt i bergen. Mysigt att gå omkring där och ta med sig pic-nic. I tisdags gick vi  bara dit och vände för att sedan gå tillbaka till Saratoga down town och fika. Totalt blev det en promenad på lite drygt en mil. På väg hem så slank vi in i en av Saratoga små butiker. Jag blev lycklig ägare till en klänning och en festväska i skinn. Hade lite presentpengar sedan jag fyllt år som kom väl till användning. Underbar dag och en riktigt energikick!


Ett av träden uppe vid Villa Montalvo. Bon för både stora och små


Så mycket vackra blommor det finns




Saratoga high school har "homecoming week" den här veckan. Det är en temavecka med lite extra jippon för att "fira" att alla är tillbaka i skolan. Varje årskurs får välja ett tema. De äldsta (seniors) får välja först, näst äldsta (juniors) sedan osv. Sara är en junior i år och Lukas en sk. Freshmen (9:onde klassarna och yngst på skolan). Gick förbi skolan och tog ett kort på dekorationen som var placerad vid skolans ingång och som  Saras årskurs gjort. Temat är trollkarlen från Oz. Fint va? Lukas årskurs dekoration var tydligen på skolgården och dit gick jag inte. Tänk om de hade sett mig där? Så PINSAMT det hade varit. (ler). Dessutom är det lite tävlingar och annat hela veckan på lunchrasterna. Kul tycker barnen! Avslutningen på temaveckan är skoldansen som är på lördag, "Home coming dance". Lukas skall dit men Sara hade visst andra planer.





Dålig bild blev det med mobilen men man ser lite i alla fall


Min fina festväska i svart skinn. Kan användas
med el. utan axelrem.

Dagarna bara springer iväg. Igår spelade jag en 9 hålsrunda golf med Kerstin och Monika. Det gick väldigt upp och ner för min del men det var så roligt att få spela med tjejerna igen efter ett långt uppehåll då de varit på semester till Sverige. Efter rundan hade vi stämt träff med Lena som brukar vara med och spela i vanliga fall men nu har opererat foten. Hon skulle möta upp oss på golfrestaurangen och vi hade sett fram emot en lång lunch i solen. Men tyvärr var restaurangen stängd. Snopna satte vi oss i biliarna och åkte till närmaste mat ställe som blev en hamburgerrestaurang med bord inomhus. Inte riktigt som vi tänkt oss men mycket goda hamburgare och väldigt trevligt ändå. Vi åt och löste världs- och ilandsproblem i ett i ett par timmar. Så mysigt! Man blir så upprymd efter lite aktiviteter och en pratstund med goda vänner! En riktigt energiboost!

Idag har varit en toppendag. Morgonen var alldeles ljummen och jag tog en 5 km.powerwalk i bergen i sällskap av Carina och Eva. Ljuvligt! Har sedan suttit inne resten av dagen i stort sett. Kört och hämtat samt hängt och vikt tvätt och sedan lite fix med massa papper och studier. Imorgon måste jag försöka vara ute mer! Skall ha ett litet telefonmöte på morgonen och därefter skall jag åka och simma innan jag helghandlar och städar lite. På kvällen inväntar vi våra gäster som kommer hem.
Todelooooo
Åsa

Gäster i huset

Kategori: Allmänt

Nu var det längesedan jag hann med att blogga, tyvärr! Vi har nämligen haft gäster från Sverige på besök i en vecka nu. Det är Rikards föräldrar och hans fastrar med sina män. Det är så roligt att ha dem här! Rikards föräldrar bor här hos oss och de andra bor på ett trevligt hotell här i Saratoga. Det har varit en härlig vecka fylld av trevligt sällskap och aktiviteter från morgon till kväll. Vi har hunnit med en hel del shopping, en dag på stranden i Santa Cruz, En heldag i San Francisco, Ett besök i Big basin park för att se på de enorma Redwood träden, manikyr och pedikyr, trevliga restaurangbesök och vinprovning på Pichetti winery. Dessutom har jag, Anita och Hans-Gunnar spelat en 18 håls runda golf på Santa Clara golf course. Det blev tyvärr inte så mycket motion den golfrundan för det var en så otroligt het dag så det blev golfbil istället för att gå. Vi hade en supertrevlig och jag spelade ganska bra så det blev en härlig dag på golfbanan.
Vädret har varit mer än fantastiskt och hela förra veckan bjöds våra gäster på sol och värme då det var mellan 30 - 40 grader hela veckan. Kvällarna har varit ljuvliga och vi har suttit ute varenda kväll, ätit gott, druckit gott och haft det trevligt under en stjärnklar himmel.
I onsdags firade vi Bengt (Rikards fasters man) som fyllde 75 år.
Golden Gate bron fyller 75 år i år och så också Bengt. En glad 75 åring
poserar framför blomdekorationen

Vi överraskade Bengt med lite champagne på hotellet på morgonen, sedan åkte vi på en liten utflykt till Santa Cruz för att njuta av sol, hav, strand och en fantastiskt fisklunch på piren och på kvällen var vi ute och åt på en köttrestaurang på Santana row (fina gatan här borta). Vi firade också Rikards faster, Birgitta (Bengts fru) som fyller 65 om några veckor. Det blev en härlig kväll med massa glada skratt och underbart god mat.
I SF gick vi förbi de här söta aporna. Var tvungen att göra dem sällskap.
Är de inte bedårande?
Nu har alla gästerna gett sig iväg för att besöka Las Vegas och Los Angeles. De tog bilen och åkte iväg i går morse och siktar på att komma tillbaka hit på fredag. De kommer säkert att få en härlig vecka! Hoppas de kommer hem med stor kovan så vi kan ut och fira i helgen när de kommer tillbaka!
I går hade jag en hemmadag då jag tvättade och fixade litegrann samt passade på att göra lite andra "måste göra" saker. Var på väg till gymmet och poolen men kände att det var så skönt att bara vara hemma i lugn och ro och greja så det fick det bli!
Fick några tidningar med posten igår så jag unnande mig en stund i
eftermiddags solen och bläddrade lite i en tidning. Vardagslyx!


Ligger så efter med träningen nu och efter veckans alla goda middagar så känns det verkligen som jag behöver ta i med hårdhandskarna. Idag blir det lång powerwalk med vänner och en liten fika och sedan får det bli simning eller gymmet i eftermiddag.  Dagens tankenöt får bli vad vi skall ha till middag idag? :-)
Åsa

Wonderful

Kategori: Allmänt

Wonderful friday! Rikard har äntligen kommit hem till oss och Kalifornien igen. Han tyckte det kändes skönt att komma hem till solen och värmen efter att ha tillbringat en vecka i Göteborg och Stockholm med regn, storm och något kyliga dagar och vi är så glada att ha honom hemma igen! Ännu roligare blev det då hans väskor var fulla med presenter till oss med b.la. svenska tidningar som Rikard köpt. Min väninna Line hade skickat med en hel bunt med färska tidningar men Rikard glömde dem i hyrbilen på Landvetter. Suck! Så han fick köpa lite nya till mig. Det är en sådan lyx att få lite nya spännande veckotidningar och matmagasin. Dessutom fanns det lite andra presenter till både mig och Sara. Lycka!

Veckan har gått fort, igen. Har städat, putsat fönstren ,pluggat, storhandlat (på flera olika ställen) och försökt att hinna med en del träning mellan varven. Tänk att jag har så mycket att göra! Tänker alltid på alla  er därhemma som arbetar heltid och hinner med allt det här ändå. Det gjorde jag ju själv också innan vi åkte (men med ständigt dåligt samvete). Snacka om att man har lagt in en annan växel. Kan nog kalla den "må bra växeln"? Alla skulle behöva att kunna utnyttja en sådan en längre tid. Måste erkänna att jag känner mig enormt privilegierad just nu som har tillfälle att kunna använda den växeln.
Dagarna är fortfarande underbara här med sol och värme även om de senaste dagarna varit något svalare (23-25 grader). Det är riktigt lagom temperatur! Men from. söndag lovas det varmare igen. Härligt! På söndag får vi nämligen Sverige gäster igen. Rikards föräldrar kommer och även hans två fastrar med sina män. Skall bli så roligt! De skall stanna 2 1/2 vecka men kommer att åka en liten semestertrip till Las Vegas och Los Angeles en vecka för att förnöja sig. Ni förstår att jag har haft lite extra att pyssla med här hemma den här veckan? (ler)
Lukas stormtrivs i skolan. Vissa ämnen är rätt så svåra men än så länge går det bra och han känner att det flyter på med läxorna. Nu har han ett projekt som skall göras i helgen men det lär finnas gott om tid ändå för att hinna njuta av ledig tid och sovmorgon.
Sara har fullt upp, minst sagt. Hon tränar eller spelar golf  måndag - torsdag efter skolan. Hon har haft glädjen att få spela alla deras tävlingar, (förutom den första) mot andra skolor. Denna veckan var det två tävlingar och den ena vann de men den andra förlorade de. Dessutom har hon haft sin dockbebis igen i två dygn. Hennes första docka pajade efter ett dygn. Den hade något tekniskt fel och skrek mest hela tiden. Lite jobbigt att hon skulle behöva genomlida en hel natt med bebis skrik p.g.a.. detta. Men nu har hon haft en ny bebis som var mycket snällare. Bebisen, Sandy krävde dock en hel del mat stunder som tog en del tid. Härom morgonen när hon var trött och höll på att sminka sig så skulle lilla Sandy ha mat och hon skulle hinna klä på sig, äta och så var det ju något hon måste kolla på datorn samtidigt. Höll på att skratta ihjäl mig då jag så henne sitta och kolla något på datorn, sminka sig och mata bebisen. Det här med att vi tjejer haharr simultankapacitet kanske inte är en skröna?
Det hände en liten rolig grej med dockan häromdagen. En kväll skulle vi hämta Saras nya jeans som varit på lagning p.g.a.. en trasig knapp. Vi åkte till köpcentret och Sara var ju tvungen att ta med sig dockan ifall den skulle börja skrika. Vi slank in i en skoaffär med sportskor och där var ganska hög musik. Då kom en ung kille fram till Sara (som jobbade som expedit) och viskade att han hade sänkt musiken för bebisens skull. Gullig kille! Sara log och förklarade att det bara var en docka som hon hade och att den ingick i ett skolprojekt. Gissa om killen blev generad? Men han sa: - Ja, ja...Det är tanken som räknas! Jag och Sara gick småleende ut ur affären.
Dockan har varit en otroligt nyttig erfarenhet. Nu är hon ledig från både skola, docka och golf i helgen och tillbringar givetvis fredag eftermiddagen i down town Saratoga med kompisar. Härligt!
Just nu ligger jag ute i trädgården med bikini och solar bakdelen medan jag bloggar och bläddrar i en av mina nya tidningar. Funderar på om jag skall gå in och göra en liten fredagsdrink och övveraska min man med innan middagsgrillningen?  Han sover så sött en stund på soffan just nu, utmattad efter veckans resande och tidsomställning. Smög ut i trädgården så han får ta sig en eftermiddagslutr i fred.  Han blir nog glad och pigg om jag väcker honom med något smaskigt att dricka om en stund? Värt ett försök!
Ikväll är det (som vanligt under denna säsong) football match på high school och givetvis skall båda barnen dit och titta med kompisar. Det är väl bara att vänja sig vid att barnen är ute på sina egna nöjen på helgerna?
Kramisar Åsa

Mys med barnen

Kategori: Allmänt

Helgen har varit solig, varm, lugn, skön och fylld med hemma mys med barnen. I lördags gjorde vi mest ingenting till barnens stora lycka. De älskar att vara hemma, sova länge och bara ta det lugnt efter en tuff skolvecka. Jag Skypade och pratade lite med familj och vänner och pysslade lite hemma och när jag äntligen gav mig iväg för en löptur var kl. ett på dagen och då var det 28 grader. Dumt att göra det när det är som varmast och det straffade sig också för orkade endast 3 kilometer och det var otroligt jobbigt att springa i hettan.
På G
Men bättre än inget! Inte min grej att springa när det är så varmt! Har tyvärr en hel del besvär med min höft till och från och efter löpturen fick jag riktigt ont igen och det värkte hela natten. Så tråkigt när man känner sig så "taggad" för att träna! Lukas kommenterade värken med att: - mamma, det kanske är ålderskrämpor? Hur skall man tolka det? Vet inte riktigt vad jag skall göra för att det skall bli bättre heller? Vila är inget alternativ! Ett tag fick jag så ont när jag spelade golf också men efter att köpte nya golfskor med lite bättre stabilitet så blev det bättre. Kanske behöver springa på lite mjukare underlag och byta löparskor igen? Värt att prova i alla fall.
Lördagsmiddag blev tacos  och kvällen avslutades framför tv:n med barnen, en bra film, en skål svenskt godis och ostbågar. Vad mer behöver man? 

På söndagen åkte jag och barnen iväg på en liten shopping tur och lyxade till oss med en fika på ett mysigt kafé.
Mycket godsaker fanns det på det franska kafét
Jag kände mig dock nöjd med en god kopp kaffe

Lukas hittade ett par Vans skor som han gillade och Sara hittade som vanligt en hel del. Det blev ett par nya toppar, smink och ett par jeans. Jag köpte faktiskt ingenting men var nöjd ändå. Ibland är det kul att bara komma ut och titta lite och mysigt var det att gå och shoppa lite med barnen utan att jaga runt efter något man letar efter eller behöver. 
På eftermiddagen tog jag en 9 km. powerwalk innan middagen. Det var en helt ljuvlig kväll och jag gick i sällskap med på Petra Marklund, även kallad September. Inte fysiskt såklart men i podversionen av sommarpratarna. Så härligt avkopplande att lyssna på dessa sommarpratare. Har några kvar att lyssna på upptäckte jag. En del har jag börjat lyssna på men bytt eftersom jag tyckt att de inte verkar så bra men nu när jag nästan lyssnat på alla så får jag gå tillbaka och lyssna på dem med. Kanske kan de ha något tänkvärt och intressant att säga, trots allt?
Njuter av promenader här borta. Det är en sådan speciell och mäktig känsla av att ha bergen runtomkring sig, klimatet, en hel del fina hus och alla människor man möter hälsar glatt. Uppiggande!
Söndagsmiddag fick bli "fyra små rätter" = rester eftersom det fanns en hel del byttor i kylen med diverse små portioner. Kvällen avslutades med ett "halv åtta hos mig" rally på tv 4 play. Å, vad jag tycker det programmet är trevligt och jag är så glad att jag har möjlighet att följa de programmen. Barnen hade en hel del läxor som skulle göras så det passade bra att jag sjönk ner i soffan och myste själv med mina matlagningsprogram. Hoppas på massor av motivation och mat inspiration!
Läckert med vinodlingar efter promenadvägen
Mycket mogna druvor
När jag lyssnat på alla sommarpratare får jag nog fixa en ljudbok till telefonen. Så avkopplande att gå och lyssna!
Märkte dock att man kunde tanka hem även förra årets sommarpratare så jag får nog göra det och lyssna på dessa med. Kul!
Som jag berättat förut så är ja inne i ett stim med noll fantasi vad gäller middagsmat. Vet inte varför det blir så här att man känner sig så omotiverad? Kan det kanske vara värmen? Dessutom blir jag ännu mer fantasilös då Rikard är bortrest, tyvärr. Men motivationen och fantasin kanske kommer som ett Brev på posten när man minst anar det?
På söndag får vi gäster igen och då får jag ju förhoppningsvis lite hjälp med att fantisera ihop lite middagsrätter?
Idag har jag varit hos tandläkaren och lagat två hål. Usch! Det är verkligen ingen trevlig upplevelse men nu är det gjort! Fick ett par röda glasögon som jag skulle ha på mig så att deras starka lampor inte skulle störa eller blända mig. Det var riktigt avkopplande och behagligt. Så bra det nu kan bli med verktyg och fingrar i munnen och bedövade läppar och kinder. När jag gick därifrån var jag så bedövad på båda kinder och tyckte så synd om mig själv så jag var tvungen att åka ut och titta lite i en av mina favoritaffärer för att pigga upp mig lite. Det funkade utan att ens shoppa något! Ha,ha!
Sara har blivit uttagen även denna vecka för att spela golftävling. Idag spelar de mot en annan skola på deras hemmabana.  Hennes tränare tar ut 4 tjejer varje vecka som skall få spela tävling och nu är Sara med för andra veckan i rad. Förra veckan vann Saratoga och en nöjd Sara hade spelat ganska bra. Nu sitter jag här och håller tummarna för att det går bra även idag då de möter en skola som tydligen är kända för att vara bäst i hela Bay area? Go Saratoga Falcons golf girls, go!
Skulle gärna åkt och kollat på tävlingen men det vill inte Sara att jag / vi skall göra. Det är så pinsamt. Ni förstår eller? Istället för att stanna och titta så åkte jag vidare till ett friluftsområde med massa gångvägar. Det är mycket upp och ner längs dessa trails och det är så härligt med skogen runt omkring sig och stundvis lite skugga av träden.
Utsikten uppe på Fremont older
Utsikt över San Jose
San Jose är också den största staden i Silicon Valley. I staden bor 989 496 människor (2008) vilket gör den till den mest befolkade i norra Kalifornien och den tredje i delstaten, efter Los Angeles och San Diego. San Jose är den tionde största staden i USA och täcker en yta av 461,5 km².


Dessutom bjuds man på en fantastisk utsikt över Saratoga och San Jose uppe på toppen. Idag hade jag sällskap av Barbro Osher i lurarna. Det visade sig vara ganska intressant eftersom hon bor delvis i San Francisco och hon var den som startade SVEA i början på åttiotalet i SF (Svenskföreningen för kvinnor). Hon pratade också om hemlängtan då man bor i ett annat land långt borta från Sverige, lyckan och vikten av att ha svenska vänner på plats i landet man bor som man kan prata med när man vill känna svensk gemenskap, prata om hemlängtan och dela gemensamma problem och upplevelser i ett annat land.
Så härligt att höra henne sätta ord på känslor och upplevelser man själv känner när man bor här.
Nu får jag återgå till mina hemmafru sysslor. Sara skall hämtas från tävlingen och middagen skall fixas. Idag blir det korv Stroganoff med ris. Längesedan jag gjorde det. Korven här är tyvärr inte lika gos som i Sverige.
I kväll väntar ett stryk berg som får attackeras efter middagen framför tv 4 play och veckans första "halv åtta hos mig".
Källa: Wikipedia

Yippey

Kategori: Allmänt

Yippey! Igår kände jag mig bättre igen och nu är jag frisk! Fick nog bara en lightvariant utan förkylning?
Underbart med helg igen! Tråkigt nog åkte Rikard till Sverige i går kväll, fredag och skall vara borta hela veckan men det är skönt att inte ha några tider att passa och att få lite mer tid med barnen som är lediga.
I fredags kväll var Sara på skoldans på en annan skola (pojkskola) och Lukas var på bio med några kompisar och jag hade en fullspäckad dag med bara nöjen. Var ute och lunchade med några tjejer på "fina gatan", Santana Row för att fira Eva som fyllt år, därefter till frissan för att fräscha till mitt solslitna hår och på kvällen var jag på tjejkräftskiva.
Vilken härlig dag!
En god drink innan lunchen i äkta "Sex in the city anda"
Servitrisen på restaurang Maggianos läskade oss med en drink innan lunchen. Hon behövde inte
säga mer än att den innehöll persika och champagne så hade alla vi bestämt oss för att, en sådan får det bli!
Sagt och gjort. Där satt vi hemmafruar, mitt på dagen, i solen, på en uteservering på en fredag och lyxade till oss med en läskande drink innan lunchen. Det blev en härlig stund med tjejsnack och god mat. 75% av tjejerna hade sina män ute på tjänsteresa och då är det extra välbehövligt att få prata av sig lite och få göra något annat än markservicen hemma. Det är inte så ofta vi är ute och lunchar så här så det är bara att passa på att njuta då det händer! De flesta dagarna av min tid hemma blir det rester till lunch så när man väl är ute och äter så känns det så lyxigt!
Dagen fortsatte i njutningarnas tecken och jag åkte till frissan för en välbehövlig klippning av håret. Hem en sväng och bytte om, vinkade av maken och försökte samordna kvällens logistik och aktivitetsschema med barnen. De skulle ju ut på egna nöjen och jag skulle iväg på kräftskiva.
Det bjöds på kräftor (köpta på Ikea) och alla de rätta
tillbehören för en klassisk kräftskiva


Det var en tjejkräftskiva med det fanns en manlig deltagare som
fick vara med på ett hörn. Han tyckte nog att det blev lite för
mycket "av det goda" med snapsvisor, tjejsnack och glada skratt?
Tröttande var det i alla fall!
En härlig, varm och underbar kväll med massa god mat, sånger, dans, skratt och härligt sällskap!
Det kom faktiskt ett orosmoln gällande vädret en stund för ovanlighetens skull här borta. Det kom några regndroppar och lite regnvindar som höll i sig i en halvtimme men sedan blåste bort igen och det blev fortsatt varmt och skönt. Love Kalifornien!

Bebis i huset

Kategori: Allmänt

De senaste dagarna har jag inte känt mig kry. Har nog åkt på samma förkylningsvirus som Lukas? Har dock inte blivit förkyld än utan är bara enormt trött, har huvudvärk och ont i kroppen. Hoppas att det inte blir en förkylning också? Det tråkiga är att man inte orkar göra någonting. Så svårt och frustrerande när man vill en massa saker och det är svårt att inte orka leva sitt vanliga vardagsliv med aktiviteter. Försöker pyssla lite
här hemma med saker som inte kräver så mycket energi men det är knappt jag orkar det. Tråkigt! Kan bara hoppas på att det går snabbt över.
Sagt det förut men säger det igen: -Lycka är att vara frisk!

Nu har vi en bebis i huset, en elektronisk sådan. Skall försöka förklara vad det innebär. Ett av Saras ämnen i skolan just nu är barnpsykologi och i den kursen ingår att ha en elektronisk bebisdocka i 2 dygn så nu har Sara en bebis. Fantastiskt spännande grej och en nyttig erfarenhet! Sara har ett elektroniskt armband som hör i hop med dockan, Holly så att dockan skall känna att det är Sara som tar hand om henne. Hon är som ett riktigt barn. Skriker, behöver mat, bytas på, rapas och behöver kärlek och mys. Dessutom noterar den om Sara lyfter henne dåligt och inte håller upp huvudet. All information lagras i dockan. Det är alltså ingen annan som kan ta hand om bebisen och tillgodose dess behov. Holly skriker som en riktig bebis (med ett inspelat riktigt bebis skrik) och alla har fått olika bebisar med olika behov och olika skrik. Nu har Sara haft bebisen i 1 dygn och jag skrattade gott många gånger i går då dockan Holly skrek. Sara tyckte att det tog lång tid att mata henne och strax efter att hon ätit och rapat så skulle hon ha mat igen. Precis som på riktigt! Det är mysigt att mata små bebisar som glupskt slukar i sig bröstmjölk eller välling men visst tar det tid och man blir ganska låst med att göra något annat. Bebisen vaknar och skriker dessutom på nätterna så ni förstår att det är fullt upp och Sara har tydligen fått en ganska skrikig bebis som inte sover så mycket (gentemot många andra i klassen) Lustigt nog ungefär som hon själv var när hon var liten. (ler) Men vilken nyttig erfarenhet! Sara skall dessutom vara på ett närliggande dagis då och då för att få erfarenhet av barns behov och hur de beter sig i olika situationer. Spännande kurs som Sara älskar!

Idag har Sara fått en lite permission från sin bebis i några timmar. Hennes kompis skall få äran att låna Saras armband och bebis för att vara barnvakt för Sara skall spela golf. Igår på golfträningen hade hon med sig dockan och det gick bra men idag har hon blivit uttagen tillsammans med 3 andra från skolans golflag att spela tävling mot en annan skola. Så idag håller vi tummarna att hon gör en bra golfrunda. Heja, heja Saratoga Falcons golfgirls!

Åsa

Labor day i San Francisco

Kategori: Allmänt

I går var det Labor day vilket innebar att barnen var lediga från skolan, Rikard ledig från jobbet och många andra var också lediga från sina jobb.
Labor day firas alltid första måndagen i september och är ungefär som första maj hemma. Alla delstater har gjort denna dag till en allmän helgdag.
Denna lediga dag bestämde vi oss för att bege oss till San Francisco för att ta en power walk där. Barnen gillade inte att vi skulle åka så tidigt (08,30) och tyckte att vi promenerat i SF så mycket så det var ingen aktivitet som tilltalade dem, så jag och Rikard åkte själva. Den staden är så härlig och nu känner vi att vi vill hinna upptäcka mer än bara stadskärnan och turiststråken. Jag köpte en bok för ett tag sedan som hette just, Power walking i SF..och den hade vi med oss. Bestämde oss för en av turerna som var på 7 miles (11.2 km) och gick runt Pacific Heights.


Rekommenderas! Finns även om London och NY.


Lite olika stopp


Färdvägen och sedan fortsätter det med information om
där man går och vad man ser. Trevligt upplägg!

Lite fakta om SF för den som är lite nyfiken.
San Francisco är den näst mest tätbefolkade staden i USA, efter New York, med 6.153 inv / kvadratkilometer. Hela San Francisco-bukten har omkring sju miljoner invånare.
En gång i tiden var San Francisco den viktigaste hamnstaden på USA:s  västkust, men den titeln innehas nu av Los Angeles och Long Beach hamnar. Till San Franciscos nackdelar hör att staden, pga sitt läge, har lite för dåliga förbindelser inåt landet. Den mesta båttrafiken från San Francisco består idag av kryssningsfartyg. Många av hamnens pirar har sålts och gjorts om till kontor.

San Francisco ligger på en halvö som heter San Francisco halvön. Stadens kommersiella centrum ligger i den nordöstra delen av halvön. Från den norra delen av halvön går Golden Gate-bron över The Golden Gate till Marin County och från den nordöstra delen går The Bay Bridge över San Francisco bukten till Oakland.

San Francisco är väldigt känt för sina kullar - inom stadsgränserna har man 43 stycken (en kulle är en höjd med en minsta höjd av 30 möh) - de högsta är:
Twin Peaks (North & South) 275 m resp. 277 m
Mount Sutro 277 m
Mount Davidson 282 m
När folk pratar om "de sju kullarna i San Francisco" menar man de sju ursprungliga kullarna: Telegraph Hill, Nob Hill, Russian Hill, Rincon Hill, Mount Sutro, Twin Peaks och Mount Davidson.


Staden höll så sakta på att vakna upp och det var ganska folktomt på
gatorna förutom några sportfånar, några brandmän på uppdrag,
en del hundägare och vi förstås.

När vi kom till SF 9.30 så var det som vanligt dimmigt och lite kyligt med 13 grader.En del människor vi mötte hade tom. mössa på sig. Vi har lärt oss att ta lite extra kläder på
oss eftersom det ofta kan skilja uppemot 10-15 grader mellan Saratoga och SF

Hus stilen varierar ganska mycket allt eftersom man passerar de olika gatorna


Så här såg det ute när vi kom fram och parkerade bilen. Golden gate bron
skymtar i bakgrunden


Efter ca. 15 min. promenad lite lätt uppför kom så den första utmaningen
att gå uppför alla dess trappor (upp bakom träden). Men sen var vi
uppvärmda vill jag lova




Kabelspårvagnarna som kallas för cable cars är en gammal kvarlämning
från slutet av 1800-talet och fungerar idag som en turistattraktion,
museum och transportmedel i ett.


Den första linjen började trafikeras redan 1873 och blev så populär att den satte standarden för kabelspårvagnar både i San Francisco och i resten av världen.
Det är helt klart en upplevelse att åka från en ände av stan till en annan på en kabelspårvagn. Det mest fascinerande är att de dras upp för backarna med hjälp av kablar som köper i marken. När du befinner dig i staden kommer du förstå varför detta är imponerande. I San Francisco är det nämligen branta backar av den grövre kalibern.

Ett av husen som ligger precis vi Lombard street.. Läckert!



Gata upp och gata ner med annorlunda och charmiga hus


Världskända Lombard street som sägs vara världens
krokigaste väg

Den delen av Lombard St som är mellan Hyde street och Leavenworth Street
och ligger på Russian hill är ca. 400 meter är den mest kända delen. Här har vägen åtta skarpa hårnålskurvor
och det är brant. Amerikanarna har utsett vägen till the crookedest street in the United States.
Den här delen av Lombard St är enkelriktad, och man får bara åka österut (neråt). Anledningen till att man byggde det här vägavsnittet så kurvigt är för att bergets lutning på 27° ansågs vara för brant för de flesta fordonen. Hastighetsbegränsningen är 5 mph (ca 10 km/h), och parkeringsförbud råder sommartid.


En hel del trafik ner


Vackert och en fin utsikt


Efter ca. 3 km promenad sög det i magen och det blev ett
välbehövligt brunch stopp på ett mysigt kafé i de Italienska kvarteren
(där alla lyktstolpar är målade med italienska flaggan)
F.v. I väntan på frukosten, i solen som kom fram just då
Mitten. Italienska kvarteret
T.h. Washington Square


Alcatraz

Alcatraz blev ett federalt fängelse i augusti 1934, och var det i 29 år fram till nedläggningen den 21 mars 1963. De två främsta anledningarna till att fängelset lades ner var dels att det var väldigt mycket dyrare att driva än andra fängelser, dels att avloppen från de omkring 250 intagna (plus över 60 vakter) förorenade vattnet. När fängelset lagts ner blev ön Alcatraz en nationalpark.



Många mysiga affärer & restauranger längs hippa kvarteren på Union street

Många mysiga hus

Det är så otroligt många vackra hus här, varav många i i viktoriansk stil

Ovanför dessa trappr ligger Presidio national park. Dit hann vi inte den här gången men verkar helt klart vara värd ett besök.

 

Lägg märke till riddaren ovanför garaget

 

Pacific heights är ett av SF:s finaste områden där de många vackra husen har fantastisk utsikt över hela bukten  och Golden Gate bron och det är otroligt vackra trädgårdar och en trevlig miljö att promenera runt i.

Efter lite drygt en mils promenad upp och ner kände vi oss ganska trötta i benen men solen sken och det var en härlig dag så vi åkte vidare över Golden Gate bron till mysiga, charmiga och lilla staden Sausalito. Vi flanerade vi omkring där en stund och funderade på att sätta oss för en fika eller lunch men tyvärr var det så otroligt mycket folk där då det var en konstfestival under helgen så vi stannade inte så länge men hit kommer vi snart igen. Otroligt mysigt ställe!

Vi tog bilen över Golden gate bron till Sausalito

En av de mest berömda broarna i hela världen är Golden Gate-bron. När den byggdes var den världens längsta hängbro. Bron går över sundet Golden Gate som förbinder San Franciscobukten med Stilla Havet. Bron som stod färdig 1937 är en hängbro och är 2740 meter lång (själva brospannet är 1280 meter). De två pylonerna är 227 meter över vattenytan, och vägbanan är 67 meter över havsytan vid högvatten. Kabeln som vägbanan är upphängd i är nästan en meter i diameter (91 cm).

Utsikt från Sausalito

Många restauranger längs vattnet som ser trevliga ut

 

Inne i stan

Måste snart åka tillbaka till mysiga Sausalito!

 

Åsa

 

Källa: http://www.san-francisco.se



Ljuvliga helg

Kategori: Allmänt

I fredags hade vi tänkt åka till Lake Tahoe men barnen ville absolut inte missa skolans första football match som skulle vara på fredag kväll. Därefter pratade vi om att bara göra en kortare trip och åka lördag - söndag men Lukas åkte på halsont och förkylning på fredagen samt att barnen kände för att vara hemma och ta det lugnt så vi skippade våra weekendplaner. Rikard tyckte också att det var ganska skönt att vi bestämde oss för att vara på hemmaplan då han inte hunnit vara hemma mer än en vecka sedan han kom från Kina och så åker han till Sverige denna fredag.
Barnen var ute på vift hela fredag kvällen med kompisar så jag och Rikard tog cabben in till Saratoga centrum för att äta något lätt och dricka ett glas vin. Det var en underbar kväll och där satt vi och summerade veckan som gått och hade det mysigt.


Luftade cabben den här riktigt varma fredagkvällen. Jag hamnade i
baksätet då vi körde Lukas till matchen.


En "specialare" med lite smått och gott som vi brukar beställa ibland

 

På lördag morgon tog jag och Rikard en förlängd powerwalk i bergen. Det blev 7 kilometers promenad. Nöjda med dagens aktiva start åkte vi hem och grejade. På programmet stod tvätt av grillen, tömning och rengöring av bubbelpoolen, tvätt av bilar och storstädning av garaget. Å, vad vi var nöjda framåt eftermiddagen när vi fått gjort allt det vi hade på "att göra listan" och bara kunde luta oss tillbaka, äta en god middag och se en bra film med barnen. Det enkla kan vara nog så härligt!

 

 

Ute i Saratogabergen möter man ofta rådjur. Den här sötnosen stod så fint

och funderade på vilka vi var som passerade?


Ett smakprov på utsikten (denna något disiga lördagmorgon) från Saratogabergen


Vi går oftast in genom garaget här (bekvämt då vi kommer
med bilen då vi har en automatisk garageport). Nästan alla våra skor
hamnar därför här. När vi städade var jag tvungen att ta kort på
samlingen.Det såg så komiskt ut. Rikard suckade och
kunde konstatera att vi tjejer stod för största delen
av alla skor (och ändå har vi en del i garderoberna)


Rikard tvättar och vaxar den "lille bilen" medan jag sopar garaget


Ordning och reda på alla prylar i garaget blev resultatet av städningen

Vi har bara bott här 1 1/2 år nu och vi har redan lyckats samla på oss en hel del grejer. Det konstiga är att det är så lätt att bara fösa in allt i garaget. Verkar vara så för de flesta människor? Nu fick vi ordning på alla julsaker, verktyg och annat smått och gott samt slängt litegrann. Snyggt och fint och nystädat. Skönt! Underlättar förhoppningsvis då vi skall flytta hem igen eftersom det givetvis skall vara så här snyggt och prydligt fortsättningsvis också? Och tänk, nu fick vi in båda bilarna i garaget. Sä härligt!


En god grillmiddag som belöning efter dagens aktiviteter. Grillad fläskfilé,
grillade grönsaker, svampstuvning, potatisklyftor och en fräsch sallad.
Toppengott!


Vet inte riktigt vad som hänt? I söndags morse när det var lite morgondis ute fick både jag och Rikard lust att bege oss ut och springa. Jag springer annars inte så gärna tidigt på morgonen då jag tycker benen är som spaghetti men vi tog oss ut och sprang en 3,8 km runda ihop. Så roligt att få lite sällskap under löpningen! Och faktiskt gick det lite lättare då vi peppade varann. Rikard fick mersmak så nu blir det kanske inte bara promenader ihop? Så roligt att göra saker tillsammans. Älskar det!
På eftermiddagen åkte vi och spelade golf på Los Lagos golf course. Lukas ville följa med trots att han var så förkyld så vi bestämde oss för att det fick bli golfbil denna gång på rundan. Jag har aldrig varken åkt eller kört golfbil då jag spelat golf så det var premiär. Och tänk vad trevligt det var! Lukas var en hejare på att köra bil (som han fått göra förut när han spelat med Rikard) och jag tyckte det var riktigt kul de stunderna jag fick köra. Det var riktigt skönt när det var så varmt ute och man sparade lite energi till spelet samt att det var en bana med väldigt långt mellan vissa hål så det var riktigt lyxigt! Kan (tyvärr) tänka mig att göra det fler gånger!


Lukas stormtrivs med att köra bil och jag har lyxen att få åka med


Hmmm....var tog den vägen? Inte alltid så lätt att se


Gött att sitta här i skuggan och ta igen sig mellan hålen


På golfbanor stöter man ofta på olika djur. Den här gången var det
en räv som gjorde oss sällskap. Han slog följe i några hål.


Några kalkoner som var ute och spatserade


Jordekorrar fanns det gott om. På en av greenerna stod de på rad


Vinnaren av oss i vår boll. 36 poäng (trots dunderförkylning) själv låg
jag 2 poäng efter med 34


Vem kan motstå att köpa en en "kall" i värmen när de åker omkring
och säljer på banan?

En härlig dag med sol, värme, en toppentrevlig golfbana och med supertrevligt sällskap. Vad mer kan man begära?


Kvällens middag blev grillad oxfilé, risoot och en mumsig sallad med Mozzarella,
fetaost, tomater, lök, oliver, basilika och fetaost och ett glas Zinfandel till det.
Life is good!

Åsa



 

Hurra, hurra...hurra för vår Sara 16 år

Kategori: Allmänt

Idag den 1 september (läs igår) fyller vår älskade dotter, Sara Maria 16 år. Helt otroligt vad tiden går! Känns inte så längesedan hon föddes på Mölndals BB en solig 1 september dag.
Sara firades enligt vår familjetradition med tidig väckning, sång, frukost på sängen och massa presenter. Som tur var började hon inte förrän halv tio så hon kunde njuta länge av sin morgon. Högst på önskelistan stod kläder och det fick hon självklart. Det är inte lätt att köpa kläder till en tjej på 16 år. Ibland har vi samma smak men mestadels inte. Och så skall det väl vara när mamma är 41 och dottern 16. Det är nog ganska normalt att man inte tycker lika om allt? Sara fick några saker som jag visste att hon önskat sig, några som jag chansade på (och hon faktiskt tyckte om) och dessutom några presentkort på lite olika affärer så hon kan shoppa lite själv med kompisar och dessutom ett platt kuvert av mormor och morfar som var mycket uppskattat. Vet att det kommer fler presenter från Sverige då Rikard åker hem. Lycklig tjej!
Nyvaken 16 åring tidigt på morgonen. Ballonger är ett "måste" när man
fyller år här i USA.
Sara på väg till skolan idag
She
She went to school with a smile on her face
Kvällen skall avslutas med gräddtårta toppad med jordgubbar och hallon.

Och givetvis med ljus också
Men innan tårtan så skall vi åka ut och äta middag på restaurang, Cheescake factory (enligt födelsedagsbarnets önskemål). Mums filibabba!

ÅSa

Saratoga Falcons girls golfteam

Kategori: Allmänt

Sara hade sin sista "try out" för att komma med i skolans golflag för tjejer i måndags och det gick bra. Hon blev uttagen och är nu med i skolans golfteam. Sista uttagningen var här i Saratoga på en privat 9 håls bana, Saratoga country club. Endast medlemmar och Saratoga High School elever får spela där (det kostar ca. 10 000 dollar att bli medlem). Det är en smal och kuperad 9 håls bana som är ganska svår. Jag och Rikard åkte upp för att se Sara spela de sista hålen i måndags och det var både roligt och spännande att se. Sara spelade ganska bra och kom 6:a av sjutton tjejer, gången innan kom hon fyra så hon var självskriven till laget. Stolta föräldrar och lycklig Sara. Att sedan hennes kompis (som är nybörjare) lyckades kvala in var en stor överraskning. Men hon imponerade med sitt spel bland de sista tjejerna som spelade om en enda plats! Nu väntar golfträning varje dag måndag - torsdag i 2-3 timmar och framöver en del tävlingar mot andra skolor och jag får vara chaufför till och från varje eftermiddag. Men det gör jag så gärna.

Är så glad för Saras skull! På våren är det killarnas tur och då skall Lukas försöka komma med i skolans golflag. Håller tummarna! Jag tycker att det är en lyx och ett enormt privilegium för barnen att få spela och träna golf på en så här fin bana och dessutom i sol och värme. I går blev tjejerna filmade med sin coach och skall göra reklam för sin skola på någon golfkanal. Första gången det sänds blir tydligen på söndag. Skall bli kul att se!
För min del så har dagarna passerat i en rasande fart. Tycker egentligen inte att jag hunnit med så mycket men det har blivit lita av varje. Har inte tränat så mycket som jag hade tänkt men det har i alla fall blivit powerwalk, crosstraining, löpning och en 9 håls runda golf med tjejerna. Däremellan har jag varit ute och shoppat presenter till Sara. Här finns så enormt mycket affärer och utbudet är så otroligt stort. Inga problem att shoppa om man vet vad man skall ha och har pengar men det tar tid. Blev i alla fall nöjd med inköpen och Sara blev nöjd och glad för sina presenter. Slutet gott, allting gott!
Imorgon är det äntligen fredag och det blir långhelg här i USA. Alla är lediga från jobb och skola på måndag då det är Labor day. Vi kanske tar en lite trip till Lake Tahoe i helgen? Vi får se? Sara ville inte åka imorgon, fredag då hon skall bli firad av några kompisar samt att det är första Football matchen på skolan då. Det kan man bara inte missa (enligt Sara), så vi får se om vi kommer iväg någostans på lördag? Vi får ta ett familjeråd om det ikväll.

Efter en underbar promenad i bergen i morse med min trevliga väninna, Carina så skall jag ta mig i kragen och åka och simma en kilometer.

Todelooooo

Åsa