swedishhousewifeincalifornia

Mitt i livet i Saratoga, Kalifornien.

Lycka är att vara frisk!

Kategori: Allmänt

Nu var det några dagar sedan jag bloggade. Jag har inte riktigt orkat och haft lust då jag haft en formsvacka sedan i onsdags eftersom min magkatarr gjorde sig påmind igen. Tänk vad man är lycklig när man mår bra! När jag har ont någonstans så tappar jag lite gnista, humör och motivation. Antar att det är så för de flesta? Men nu känner jag mig mycket bättre! Jag har under veckan försökt att hålla mig någorlunda aktiv och tränat en hel del trots smärta och obehag. Det har blivit träning med powerwalk, simning, löpning, och crosstrainer så jag känner mig ganska nöjd med min insats, trots att jag inte mått bra. Nästa vecka tänkte jag växla upp ytterligare och träna mer för nu mår jag bättre. Yippey!
Veckan har gått fort trots allt och det är så härligt väder med sol och kring 30 grader nästan varje dag så det är definitivt en humörhöjare, bara det!

I torsdags så blev jag bjuden på lunch (för att jag fyllt år) av mina kära svenska väninnor här borta. Vi träffades i Los Gatos (som är en mysig grannkommun till Saratoga) och åt lunch på restaurang, Winecellar. Vi fick ett bord utomhus och det kändes så lyxigt att sitta och luncha i skuggan denna underbara och varma dag med trevligt sällskap. Vi hade mycket att berätta för varandra då många av oss inte träffats i sommar. Hann också shoppa lite grann och det blev lite födelsedags presenter till vår älskade dotter som fyller 16 år nästa vecka. Härlig och uppiggande dag!
Glömde tyvärr att ta kort på oss alla tjejer men här kommer några vackra matbilder från vår lunch.


Min krabbsallad. Underbart god. Och visst är den vacker?


En sallad med rödbeta och getost. Vilken skapelse!


Jag nöjde mig med en Capuccino till dessert


Men de fanns de som ville ha en riktig kaloribomb efter maten

TACK alla härliga tjejer för en fantastisk lunch! Så glad att jag har er som vänner!

Rusade iväg från en härlig tjejlunch för att köra Saras golfbag, lite dricka och en macka till Sara när hon slutade skolan. Hon skulle nämligen iväg för att ha "try outs" för golfen i torsdags. De spelade 9 hål på Coyote golf club och det gick bra för henne. Så skoj! Hon har haft väldigt mycket läxor hennes första skolvecka så det har varit långa dagar och kvällar. Tuff start på terminen! Lukas däremot har haft lite lagom. Han gillar verkligen High school. Han tycker att han har många bra och roliga lärare, bättre mat och så tycker han att det är roligt med en så stor skola. Det blir förhoppningsvis en spännande hösttermin?
I fredags kom Rikard hem från Kina. Å, det är så härligt att ha maken hemma igen! Vi åkte till träningscentret där vi är medlemmar och jag gick in och tränade på gymmet medan Rikard tog igen sig en stund i eftermiddagssolen vid poolen. Efter ett par timmar där åkte vi och handlade helgmat tillsammans. Det är så härligt att göra det ihop med någon för en gångs skull eftersom jag alltid är den som handlar själv medan de andra jobbar och är i skolan. Kändes riktigt lyxigt att ha sällskap! Eftermiddagen toppades sedan med ett glas vin och lite tilltugg på en vinbar i Los gatos innan vi åkte hem och grillade lite gott till middag.

Så otroligt mysigt att dela en flaska vin och en tomat och mozzarella sallad
en varm och solig fredagseftermiddag på en vinbar, utomhus &
tillsammans med min man.
♥ Lycka ♥

Sara tillbringade hela eftermiddagen i down town Saratoga med kompisar, var hemma och åt och sedan åkte hon på bio. Inte mycket man ser av henne nuförtiden!


Igår startade jag och Rikard dagen med att ta en powerwalk i Saratoga bergen på morgonen. Det var mycket varmt men vi gjorde vår runda på 5 km och sedan sprang jag 2,5 km. Kände mig riktigt nöjd med mig själv!


Uppe på toppen av "bergsrundan" den här riktigt varma lördagen.
Denna promenad som innehåller många uppförsbackar är
som balsam för själen med dessa underbara gröna vyer.
Jag upphör aldrig över att förvånas över
hur vackert det är!

På kvällen blev vi bjudna til goda vänner. Vi hade lyxen att få njuta av kräftor till förrätt som de fångat själv natten innan och sedan bjöds vi på grillat. Å, vilken härlig kväll med massa god mat! Sara var med en liten stund med en kompis men sedan åkte de iväg för att gå på terminens första skoldans.


Sara och hennes kompis Christina innan skoldansen


Kräftor som fångats av värdparet själva. MUMS!


Ljuvligt gott! Kräftor, kokta på svenskt vis. SLURP!


Lukas assisterade oss med att öppna ölen till kräftorna
med sin skateboard som har en öppnare. Coolt tyckte killarna!


Söndag morgon. Fåglarna kvittrade, kollibris flög utanför fönstret fram och tillbaka, solen sken, familjen var hemma och lediga och det var ännu en varm morgon.


Passade på att njuta en stund med mitt morgon kaffe i solen
innan golfrundan. Tänk att man får inte nog?

Vi tog de sista apelsinerna på trädet och pressade juice. Nu får vi vänta på nästa skörd som kommer i december då apelsinerna är mogna igen. Lyxigt att bara kunna gå ut och hämta apelsiner för att pressa istället för att behöva släpa hem flera kilo från affären.


Helglyx med färskpressad juice

Rikard känner sig trött och lider av "jet leg" efter Kina resan men jag, Lukas och Rikard åkte i alla fall iväg och spelade en nio håls runda golf mitt på dagen. Jag spelade sådär men hade ändå 18 poäng men Lukas spelade ganska bra och vann med sina 20 poäng. Sara ville inte följa med då hon hade en kompis som sov över. De åkte till San Francisco zoo på eftermiddagen och äter middag i SF också, så det är ännu en dag då hon är ute på egna äventyr. Svårt att vänja sig vid att hon aldrig är hemma nuförtiden men antar att det är så det blir med tonåringar i familjen? Men glad åt att hon har skoj och har kompisar att ha kul med. Nu kanske hon orkar med veckans utmaningar med golf och läxor?

Lukas "dagens vinnare" på vår nio håls runda

Tystnad och koncentration

Lite väl varmt för en golfrunda. Man sökte alla skuggplatser man kunde hitta under rundan.

Men skoj var det!

 

Nu blir det söndags middag och sedan lite mys tillsammans med familjen. Laddar för en aktivitetsfylld vecka med promenader, löpning, simning, styrketräning och förhoppningsvis tennis? Däremellan blir det förhoppningsvis lite annan nytta gjord och anske någon trevlig lunch med väninnorna? Hoppas att jag får vara frisk?

Åsa

 

 

Varma dagar & mjukstart

Kategori: Allmänt

Solen skiner och himlen är blå, varje dag. Det är riktigt härliga och varma dagar här i Kalifornien nu. Mysigt att starta skolan då det är så fint väder. I skolan här äter de dessutom alltid sin lunch ute om det inte råkar regna. Då blir det inomhus lunch och barnen avskyr det. En del tar med sig lunch och en del köper. Våra barn köper sin lunch för de mesta. De tycker det är lite lyxigt att inte bara äta hemlagat tror jag? Många av Saras kompisar har numera körkort så ibland åker hon med någon på lunchen och köper mat.
Denna veckan har jag lovat barnen att köra och hämta dem varje dag, trots att de har så olika tider. Känner att jag kan ge dem en mjukstart. Det är jobbigt att köra igång med skola eller jobb efter en lång ledighet. Det vet man ju själv hur seg man är och hur motigt det känns efter en lång semester. Hjärnan är liksom inte van att arbeta så intensivt. Det är skönt om man kan växla upp i en långsam takt, eller hur? Jag mjuk startar jag med och fixar lite hemma, skypar och mailar med nära och kära, tvättar, stryker och tränar lite lagom. Har suttit lite med papper och inloggningsuppgifter och har lite beslutsångest över alla universitetskurser jag tackat ja till och våndas för hur detta skall gå? Skall jag hoppa av någon eller skall jag tuta och köra? Svåra beslut!
Barnen blev så glada då de kom hem från skolan idag. Då hade jag gjort pannkakor och plättar. Gott mellanmål!
Det är nog inte så dumt att ha en mamma som är hemmafru ändå?
Lyx mellanmål

Idag (tisdag) har varit en riktigt varm dag med 35 grader så det blev enkel sommar mat till middag. Sill, lax, potatis och "dopp i kopp". Det sist nämnda är en Norrlands special med hackad lök och smält smör i en kopp på tallriken som man doppar sina små färska potatisar i. Yammie! Prova skall ni få se!

Tur vi kan köpa svensk sill på Ikea.


Hittade en burk Matjessill som jag köpt till midsommar men glömde bort då


Så enkelt och så vansinnigt gott!

När kvällen kom könde jag mig vansinnigt trött tots att min dag egentligen bara gått i halvfart. Bestämde mig därför att jag skulle lyxa till mig lite och göra en ansiktsmask och slappa en stund. Det kostar på att vara hemmafru i Kalifornien! (ler)


Riktigt skönt

Åsa

Första skoldagen

Kategori: Allmänt

I måndags började skolan för våra barn. Har förstått att det är många i Sverige som också började skolan just i måndags.
Sara och Lukas går numera båda två på Saratoga High School som är en allmän skola. Känns bra att ha båda barnen på samma ställe nu även om de har väldigt olika scheman.
Det var nog mycket fjärilar i magen på de flesta första skoldagen? Det hör till en dag då skolan startar. Kommer själv ihåg att det alltid var lite pirrigt och speciellt då man bytte från lågstadiet till mellan eller högstadiet och ännu värre var det då man skulle byta skola helt. För min del skedde skolbyte först när jag skulle börja gymnasiet men kommer fortfarande ihåg nervositeten.
Tänker nu på våra barn som bytt skola en gång hemma, då till högstadiet och sedan när vi flyttade hit. Ett helt nytt land, nya kompisar, nya lärare, nya ämnen, rutiner och ett annat språk. Då var de nervösa men de har klarat av 1 1/2 år här i skolan över förväntan. Det har varit otroligt jobbigt för dem stundvis men man växer med allt det svåra och jobbiga man klarar av och deras självförtroende har verkligen fått sig en kick. Idag var det ändå lite nervöst, speciellt för Lukas och båda barnen var väldigt förväntansfulla. Kände mig så otroligt stolt över barnen då åkte till skolan och de fanns i mina tankar hela dagen.
Hämtade hem 2 nöjda men trötta barn. Lukas kommentar var:
- nu förstår jag varför Sara har varit så trött på helgerna.
- Hur menar du sa jag?
- Jo, det var verkligen intensivt på lektionerna och snabba genomgångar och sedan konstaterade han:
- Det kommer att bli mycket att göra med läxor och prov! Lukas satte sig direkt och gjorde sin första High School matteläxa, ordnade upp alla papper som skulle skrivas på och sorterade in i pärmar. Ordning och reda! Det är obligatoriskt med pärmar och pärmregister i de flesta ämnena och en del lärare har en "check" på att barnen har allt de skall ha i rätt ordning m.m.
Lukas med läxa
Det är en hel del papper som ska signeras när skolan startar. Här ger alla lärare (i sitt respektive ämne) ett papper till eleverna där de står vad de behöver köpa till just detta ämnet (te.x. block, pennor, pärm, register och räknare) och sedan står det vilka regler som gäller i klassen. Ex. Telefonen skall vara avstängd. Ringer den så får du en varning, ringer den 2 gånger så får du ännu en varning och telefonen tas ifrån dig och du får lösa ut den vid skoldagens slut hos rektorn och ett brev skickas hem om vad som hänt och ringer det dessutom en tredje gång så blir det lördagsskola + kontakt med föräldrar osv. Kommer du försent ett visst antal gånger blir det lördagsskola. Du skall visa respekt mot din lärare och lämna in läxan samma dag som bestämt annars blir det avdrag på ditt betyg. Ja, så är det. Ganska självklara saker kan tyckas? Men alla skall läsa igenom, både föräldrar och elever och skriva under på att man förstått vad som gäller. Det är mycket mer disciplinerat här och det fungerar. Varför fungerar det inte i Sverige? Önskar att i alla fall en liten del av den här disciplinen skulle finnas. Bryter man mot för många av dessa regler ett flertal gånger så blir man helt enkelt avstängd från skolan.
Ett ex. på ett papper med regler som skall läsas igenom och signeras

Sara är så lycklig över sitt schema. Hon har sovmorgon tre av fyra skoldagar och slutar ganska tidigt många av veckans dagar. Passar henne perfekt! Vi är också glada för Saras skull. Hon är en nattuggla och morgon trött såklart. Nu när hon har sovmorgon är hon lite käckare på morgonen (ler). Lukas börjar 8.50 alla dagar utom en och har ganska långa dagar. Nu har vardagen börjat med tider att passa och läxor men det känns lite skönt att få rutiner och  lite struktur på dagarna. Inget ont som inte har något gott med sig!
Åsa

Vår bröllopsdag

Kategori: Allmänt

Idag den 21 augusti har jag och min älskade Rikard varit gifta i 7 år. Åren går så fort! Nästa år blir det 8 år men då firar vi också 20 årig förlovningsdag. Herregud! det låter länge och det är det visserligen också men man inser hur fort tiden går.
Vi firade vår bröllopsdag (en dag för tidigt) med att gå ut och äta med barnen på en mysig restaurang här i Saratoga, The Basin. Det är en relativt enkel restaurang med lättsam stämning, har hög klass på maten och en lite yngre publik. Mysigt helt enkelt!

Lyxade till  det lite med ostron och champagne till förrätt och sedan
åt jag en himmelsk pasta med svamp. Så gott, så gott, så gott
och mysigt.


Gillar ostron mer och mer. Mums!


Idag blev jag gräsänka för Rikard åkte på tjänsteresa till Kina och blir borta hela veckan. Känns extra tråkigt nu när barnen börjar sin skola imorgon och jag gruvar mig lite för alla deras nya ämnen och läxor som de ev. behöver stöttning med. Men det löser sig säkert? De är så duktiga och dessutom är det sådan stor skillnad nu när vi bott här 1 1/2 år och de behärskar språket. (Behöver nog egentligen inte oroa mig) När det gäller matte och earth Science (som Lukas skall ha) får jag väl ringa min duktiga pappa som är pensionerad matte och fysik lärare. Han brukar alltid kunna hjälpa tilll. Det jobbiga är tidsskillnaden. Vi får ringa vid niotiden på kvällen och då är klockan sex på morgonen hemma i Sverige. Men han brukar alltd ställa upp och hjälpa till. Gulle dig pappa!
Känns också lite tråkigt när Rikard är borta då vi skall laga middag. Det är inte alls lika roligt då inte alla i familjen är samlade. Men vi brukar lyxa till det med att gå ut och äta någon enklare middag en dag så det går ingen nöd på oss. Hoppas på att idé torkan när det gäller middagsvariation rättar till sig nu när vardagen gör sitt intåg. Det är fortfarande så varmt här på dagarna så det kanske är därför det känns lite fantasilöst med matlagningen? Grillat känns förstås alltid rtätt när det är varmt. I fredags grillade vi goda New york steaks och grönsaker samt en mumsig färskpoatatis sallad med örtdressing. Detta toppades med vitlökssmör på köttet och middagen blev gudomligt god.


Grillat är verkligen gott och köttet här i USA är supermumsigt. Undrar
vad de här djuren äter som de inte gör hemma? Majs?

Enkelt och gott. Färskpotatis sallad och grillade gränskaker och steaks

Jag som skulle komma igång ordentligt med mitt aktiva liv den här veckan. Det har blivit lite halvdant måste jag erkänna. Har tagit en powerwalk med lite intervall träning i bergen tre dagar, gymmet en dag och igår spelade vi en 18 håls runda med golf hela familjen  (man går ju i ca. 1 mil) så, man kan väl kanske kalla det en mjustart? Nu skall jag ut och springa några kilometer. Får se hur långt jag orkar? Och sedan skalll jag bege mig tll träningscentret där vi är medlemmar för att simma 1000 meter. Blev en hyfsad träningsvecka ändå? Får trappa upp nästa vecka!

I går spelade vi som sagt en golfrunda på Sunnyvale municipal golfcourse. Sara som inte spelat golf på flera år spelade otroligt bra. Mycket imponerande! Hon slår så långa slag så man häpnar. Måste ha ärvt sin far? Jag spelade tyvärr inget vidare. Var mycket besviken på mig själv. Hade höga förväntningar på att denna golfrundan skulle gå bra eftersom vi tränat en hel del under veckan. Men det är bara att ta nya tag. Nästa gång kanske går bättre då förväntningarna inte är lika höga?

Nu blir det till att hänga ut tvätt. Har rivit ur alla sängarna. Här skall bäddas rent så vi får en härlig början inför vardagslivet! Blir inte bättre än man gör det till!

 

Todeloooo!

 

Åsa

 


Sista sommarlovsdagarna

Kategori: Allmänt

Idag är det den 19 augusti och det är min älskade, underbara mammas födelsedag. Hurra , hurra, hurra!
♥ ♥ ♥
De senaste dagarna har varit härliga, varma och soliga och har mestadels tillbringats tillsammans med barnen och diverse aktiviteter. Det har varit kring 30 grader hela veckan så det är riktigt skönt men också lite väl varmt när man skall vara aktiv. Vi har tränat golf och spelat en 9 håls korthålsrunda några gånger. Det är så bra för att träna närspel. Det har gått upp och ner för oss alla 3 när det gäller hur bra vi spelat (men det är så med golfspel). När det går bra vill man bara träna och spela mer och när det går mindre bra vill man också träna och spela mer för man vet att man kan bättre. Mycket psykologisk aktivitet men så roligt! Vi orkade inte träna och spela i så många timmar under dagarna för det var så himla varmt. Klagar inte men det är jobbigt att spela mitt på dagen när solen står som högst. Föredrar att spela under förmiddagen men då är det inte en chans att jag får med mig vår äldsta tonåring, tyvärr. Så jag har fått vika mig och skynda långsamt under morgontimmarna för att sedan åka iväg med nöjda barn som fått haft sovmorgon sista veckan innan skolan. Vad gör man inte för husfriden skull?
Har också fixat med en del saker såsom läkarintyg till Sara för att hon ev. skall spela golf på high school, lagat min och Saras Iphones som hade många sprickor i glasen, handlat lite div. nödvändigheter, vaxat benen och unnade mig faktiskt en manikyr och pedikyr. Vaxning av benen känns som en nödvändighet här då man alltid är barbent och fina tånaglar känns också roligt då man alltid nästan går i flip-flops. Att fixa naglarna här är så mycket billigare än i Sverige så man kan gott unna sig det iband.
Den lilla blomman på min (knubbiga) tånagel gör mig glad varje gång
jag råkar se den.

Har sådan idétorka gällande matlagning just nu. Gnuggar fantasiknölarna men de har tydligen semester än? Känner att jag måste komma i fas nu med att laga nyttig och näringsrik mat. Tror dock det löser sig själv då vi kommer in i en vardag med rutiner då skolorna böjar. Hoppas på det! Igår blev det dock en himmelskt god köttfärslimpa, råstekt potatis och lite smörstekta champinjoner (i brist på kantareller som många av er i Sverige äter just nu). Mums filibabba vilken god, enkel och bra middagsmat det är! Lätt att göra mycket av också så man kan äta rester en annan dag.
Köttfärslimpa med råstekt potatis, smörstekta champinjoner,
en enkel sallad och god salsa. Mums!


Till min hjälp i köket denna middag (och många andra middagar) är jag glad att kunna presentera "syskonen Bong",
Kalvfond och charlottenlöksfond. (Direktimporterade från Sverige). Dessa är helt "outstanding" för att förhöja smaken vid matlagning.
Oslagabara smakhöjare som jag har svårt att klara mig utan


Har också rostat min egen musliblandning för första gången. Riktigt gott med torkade tranbär, solrosfrön, hasselnötter och andra "nyttigheter". Så frukosten idag bestod av naturell yoghurt och god musli som toppades med Kanadensiska jätteblåbär. Yammie!

Frukost lyx
Hemmarostad musli, "svenskt kaffe" och en tallrik naturell yoghurt med musli och blåbär.
Tyvärr var det sista kaffepaketet så det gäller att njuta så länge det varar. Hoppas på
mer med nästa besök!



Nu blir det fredagsmys med familjen. Underbart!

Åsa ♥

Maui

Kategori: Allmänt

En liten samanfattning med utlovade bilder om vår resa till Hawaii som börjar med ön, Maui.
Den 19 juli åkte vi till Hawaii för att tillbringa tre veckor där på tre olika öar. Det kändes spännande och lyxigt att få besöka Hawaii som man hört talas så mycket om. Det är en lång resa från Sverige och 12 timmars tidsskillnad men härifrån var det bara ca. 5 1/2 timme och 3 timmars tidsskillnad och desssutom är det en relativt billig resa då det är inrikes i USA.
Maui var lika fantastiskt som jag hade föreställt mig. Dessutom kändes det väldigt lätt att komma dit då alla livsmedelsedjor är samma som här och allt är amerikanskt.  Känns som man åker utomlands till något exotiskt land fast det gör man ju egentligen inte. Det är det som är så häftigt!
När vi kom till hotellet så var några av våra svenska vänner från Saratoga redan där, familjen Johansson. Vi hade bestämt att vi skulle träffas på Maui och tillbringa en vecka där tillsammans. Vi hade det så lyxigt så familjen Johansson hade fixat middag första kvällen och vi kunde komma och sätta oss till dukat bord på första parkett några meter från havet och kune njuta av solnedgången tillsammans.


Den här guideboken hade vi mycket glädje av. Rekommenderas!
Solnedgången på Maui.

Första perkett vid havet och solnedgången

Killarna grillar vid en av hotellets många fina Webergrillar
Första kvällen med gänget
Jag och Carina med karta och guidebok i högsta hugg


Precis utanför vår lägenhet. Helt underbart att vakna och somna
till vågornas brus


Tuppar och hönor finns överallt på Hawaii även på ställen där man
verkligen inte tror att de skall vara. Lite charmigt faktiskt!


Jag och Carina på en strandutflykt med snorkling. Vi njuter av solen,
havet, sällskapet, strande, värmen, utsikten, fiskarna och....
skulle kunna hålla på i evighet. Det var helt enkelt underbart!

Familjen Johansson och vi på utflykt.

En av dagarna åkte vi iväg för att göra en dagsutflykt till världens största vilande vuklan, Haleakala. Den ligger på den östra sidan av ön. Väl där uppe så var det blåsigt och kallt vid kratern. Den ligger på ca. 3000 meters höjd så luften var också tunnare vilket kändes. Men var häftigt det var! När man körde upp så kom man liksom ovan mollnen. En sådan overklig känsla! Efter vi sett kratern så åkte vi en liten bit ner för att invänta solnedgången. Oh. la...la! Det var så vackert och så overkligt! Vilket skådespel. En mycket minnesvärd upplevelse!


Alla barn uppe på kratern, Haleakala


Haleakala som ligger på 3000 meters höjd på Maui.


Lukas och Linus sprang runt på världens största vilande vulkan






Familjen Johansson


Våra fina barn, Sara och Lukas


Overkligt vackert. Sånt man bara tror exissterar i fantasin




En annan dag tog vi en båttur för att snorkla och se delfiner. En helt fantastisk dag på havet!


Hela morgonpigga gänget som väntar på att få komma
ut på en båttur till Lanai


Vi fick se massor av delfiner under båtfärden




Snorklingen ute vid ön, Lanai var helt fantastisk. Vi snorklade allihopa i flera timmar och såg massa roliga, vackra och färgglada fiskar men tyvärr såg vi inga havssköldpaddor denna dag. Efter snorkligen bjöds det på en härlig grillunch som besättningen på båten fixat. Gissa om det smakade gott?

En av kvällarna åkte vi in till Lahaina, (en liten mysig ort) längst nere i söder på Maui. Köpte glass, strosade omkring i affärer, tittade på folk och den fantastiska solnedgången och bara hade det bra.


Mycket...mycket god glass


Så god att Oskar inte kunde titta upp för han åt den goda glassen


Solnedgången i Lahaina


Vi åkte runt mycket på Maui. En dag körde vi till den norra delen av Maui, längs kusten, genom regnskogar och såg massa vackra vattenfall, badade i några vattenfalls pooler och körde ända bort till Hana som ligger nord ost.
Hana kändes som man hamnat i världens ände. En sömnig liten by med en pytteliten hamn, en affär och ett par restauranger. Men vägen dit var helt fantstisk med en massa upplevelser och vyer som inte går att beskrivas, knappt att fånga på kort. Men nedan kommer några smakprov.



Första stoppet. Ett litet vattenfall med badpool en liten bit in genom
djungeln från vägen. Mysigt. Solen sken och det var varmt.
Kändes som att vara med i "Djungelboken"


Lukas och Linus hoppade ner och Sandra badade vid första stoppet. Där låg ett
litet vattenfall med badpool en liten bit genom regnskogen.


Sara spexar med något blad hon hittat i regnskogen


Jag bland bambuträden i regnskogen


Vid ett av stoppen efter vägen fick vi beskåda modiga Hawaiianer som
hoppade ner här. De hade nog tränat ett tag?


Tre mäktiga vattenfall och en stor pool där några av oss badade (inte jag).









Staffan var lite stolt över att han doppade sig

Färden genom regnskogen fortsatte genom vackra vyer. Och visst började det att regna. Vi hade tur i ett par timmar i början av vår utflykt sedan regnade det resten av dagen.
Vår hyrbil vi hade var en riktig amerikanare. En ny Ford som bara hade gått några hundra mil
Trodde inte de tillverkade nya bilar av den här typen men det verkar finnas efterfrågan här i USA. Vi skrattade gott åt vår bil och vi hade gott om plats i den. Bagaget svalde hur mycket som helst.

Nice. Or not?



Hela familjen på Black beach i Waiaanapanapa state park


Varningsskyltar fanns det gott om. Inget ovanligt i USA




Ett sk. blåshål. För ett tag sedan omkom en människa där.
När det kommer en kraftig våg sprutar det upp och det är sådan kraft
så att när vågen går tillbaka kan man åka med. Personen i fråga hittades inte igen.




Framme på slutdestinationen i byn, Hana efter några timmars körning
längs norra kusten genom regnskogen. Vi besökte byns enda
livsmedelsaffär som legat därsedan 1915 (tror jag det var)?
Kändes som att vara i en gammal lanthandel


Innan vi körde hem från Hana satte vi oss på en restaurang. (det fanns inte många ställen att välja på).
Där intogs lite mat och vi fick en välbehövlig vätskepaus. En god Hawaiiansk öl och lite vitt vin med tillbehör
smakade gott



Efterrät en dag. Lokalt odlad ananas som smakade himmelskt, jorgubbar
och lokalt producerad glass med Macademianötter från Hawaii.
Gudomligt gott!

Resterande dagar tillbringades på olika stränder med sol, bad snorkling, Boogieboarding och god mat.
Life is good!
Maui är en underbart vacker ö med något att se och göra för alla. Vi stormtrivdes och återvänder gärna om vi får tillfälle någongång?
Nu skall jag påbörja en sammanfattning om de andra öarna.
Åsa

Seg start

Kategori: Allmänt

I går så var jag ute och gick en 5 km. powerwalk i bergen tillsammans med min vän, Carina. Det var första gången på många veckor och det var mycket tyngre än vanligt då konditionen inte är på topp just nu. Fattar inte varför det blir så här varje sommar? Det bara blir stilltje med all träning. Varje år så tänker jag att jag skall fortsätta träna, ut och springa och gå lite promenader.  När sommaren och framförallt semestern kommer så blir det nästan inget av den varan och istället för att känna sig någorlunda vältränad och må bra så går man upp några kilo i vikt och tappar all kondition som man byggt upp. Känns inget roligt och varje år blir jag lika besviken på mig själv! Varför skall det vara så svårt att bara ta sig ut litegrann även om alla är lediga och man byter miljö och plats? Man ser ju oftast många på semestern som är ute och springer eller går så det borde stimulera till att jag också skall ta mig ut och visst blir jag sugen men steget till att göra det är tydligen för långt. Varje sommar tar latmasken ett fast grepp om mitt liv. Och den är stark...väldigt stark. Igår måndags så började mitt "nya liv". Nu skall jag lägga fokus på träning, sund kost och här skall endast drickas vatten och mjölk till middagarna ett bra tag framöver. Det aär bara att ta tag i sitt liv igen, tufft men sant. Tillbaka till vardagen och struktur i tillvaron. Ganska skönt på sätt och vis!
Jag och Tina på morgon promenad på Kauai
Rikard var också med. Lite hurtiga var vi på semestern i alla fall



Igår hade barnen engelska test på high school (det är något som alla utlandsstudenter måste göra varje år). Det pågick i flera timmar under eftermiddagen så vi hann inte med golfträningen. Iställlet blev det lite shopping av kläder inför skolstarten. Men idag blir det golfträning hela dagen och på eftermiddagen skall jag och barnen åka ner till Gilroy outlet för att titta lite mer på skolstarts kläder och lite sporkläder. I kväll tänkte jag att jag skulle försöka locka med min man till gymmet. Vi får väl se hur det går?
Åsa

Vänner

Kategori: Allmänt

I torsdags sade vi farväl till några av våra vänner. Familjen Stjerngren flyttade hem till Sverige på fredagen efter ett år här och familjen Boman flyttade hem i söndags efter 3 år här.  Vi hade en liten avskedsfest och det blev en härlig, rolig, trevlig men ockjså lite sorglig kväll som förgylldes med med en liten avskedsång till våra vänner.
Är så lycklig att ha lärt känna så många fina härliga vänner här i Kalifornien. Vänner för livet som vi förhoppningsvis håller kontakten med i Sverige. Goda vänner är guld värt och de har verkligen hjälpt till att förgylla tillvaron här. Vi har delat oron för skola, barnen, problem med diverse saker och möjligheter,träning, skratt, recept, lycka, framgångar och reseminnen och resetips tillsammans. Vi är rika som fått sådana fina vänner!
Familjen Stjerngren
Saras fina kompis Fanny och Sara
Familjen Boman
Igår vinkade vi adjö till Tina, David och Adam som flög hem. Familjen Boman har bott så nära oss och vi har umgåtts så mycket. Det kommer att bli så tomt efter dem. Men vi ses i Göteborg när vi kommer hem igen. Lycka!
Måndag morgon. Det är min och  barnens sista lugna vecka innan skolorna börjar. Vi fixar diverse saker och tränar golf.  Igår kväll var vi och köpte en hel del skolmaterial och vi var inte ensamma. Det var väldigt utplockat redan nu och jag är glad att vi åkte iväg och köpte vårt redan en vecka innan så får vi ev. komplettera när skolan börjar. Sara har bestämt sig för att hon skall välja golf som tillval på high school i höst. Hon skall satsa på att försöka komma med i skollaget så nu ligger vi i hårdträning hela veckan och helgen har också tillbringats på golfbanor. Jag, Lukas och Rikard tränar vi också så det känns riktigt roligt! Idag fram till och med fredag blir det dock bara jag, Lukas och Sara som åker iväg några timmar för golfträning då Rikard jobbar. Hoppas att träning ger färdighet ? (som ordspråket lyder).
Åsa

Skolstarten närmar sig med stormsteg

Kategori: Allmänt

♥ I dag den 10 aug. var dagen då man fick hämta sitt schema inför höstterminen på Saratoga high school. Dvs. om man har med sig alla papper man fått hemskickade, rätt ifyllda och signerade av student och föräldrar, har med sig div. checkar för att lösa ut gympa uniform, betalning för aktiviteter och yearbook, korrekt ifyllda kontakt, försäkrings och andra blanketter. Då får man ut sitt schema. För så fungerar det här. Ordning och reda! Har man inte fyllt i alla papper, tagit alla vaccinationer som staten Kalifornien kräver för att gå i allmän skola och inte skickar med pengar för skolfoto, gympauniform och massa annat så får man helt enkelt ingen behörighet till skolan och därmed inget schema. Det är på gott och ont det där, men mest på gott! Sedan är det inget tjafs med tillstånd, lappar och pengar hit eller dit under terminen. Allt är ordnat. Och de som INTE har råd med vissa saker (då kan skolan gå in och betala). Det är väl bl.a. därför som de vill att man donerar pengar till skolan. Dessa pengar går till bättre skola, mer lärare, material och annat. De flesta verkar som de donerar lite pengar? (En del mycket och en del lite) och det är väl bra så länge man har råd? Och de som har väldigt mycket pengar donerar också i regel väldigt mycket. Så lite bra är de ju! Annorlunda samhälle men också kul och nyttigt att få ta del av detta! Dock får alla barnen köpa skolmat här eller ta med sig. Det är tydligen ca 50 /50 på den fronten. Dessutom får de stå för allt skolmaterial själva. Pennor, sudd, pärmar, block osv. Så om en vecka eller två så skall vi ut på den hysteriska skolmaterials jakten. Det brukar vara så att alla elever får en lista från respekive lärare och ämne med vad man behöver ha till just deras ämne. Så det är bara att åka iväg med det där lapparna och bocka av. Augusti är en månad med mycket utgifter i.o.m. barnens skolstart.
Välordnat var det i dag alla fall med olika tider för olika åldersgrupper och sedan olika stationer för diverse blanketter på skolområdet. Mycket smidigt tack vare alla föräldrar som arbetade som "volunterer" denna dag, (det är också något som är mycket vanligt här). Många föräldrar hjälper till i skolan med det ena och det andra. Tänk om det bara hade funnits lite mer av detta i Sverige, så bra det hade blivit!
I år har vi två barn på Saratoga high school. Lukas blir en sk. Freshmen i 9:th grade och Sara börjar sitt junior år, 11:th grade. i höst. Känns spännande och annorlunda att jag har så stora barn men också nervöst inför alla deras ämnen och deras läxor som vi kanske behöver hjälpa dem med och stötta dem i (Rikard reser ju som bekant en del i tjänsten och då är jag ensam "hjälpare"). Lukas var ganska nervös i morse då vi skulle gå och hämta ut hans schema. Men det hör ju till!  Det är stort att börja i ny skola och dessutom i ett främmande land. Sara var nog också lite pirrig men det verkade mest som hon såg fram emot att träffa kompisar och få se sitt schema. Dessutom var det skolfotografering. De korten har de på sitt ID kort i skolan och sedan hamnar det fotot i året skol-årsbok. Sara speglade, sminkade och friserade sig en bra stund innan hon kände sig nöjd. Också sånt som hör till. Fina blev de på sina foton i alla fall!
Kände mig lite nöjd och stolt idag på High school då det var några föräldrar som verkade lite förvirrade och kom och frågade mig hur man gör och vart man skall gå? Jag svarade så gott jag kunde. Kan väl inte riktigt allt själv heller men kände mig lite trygg med rutinerna och kände igen alla papper som Sara haft förut. Härlig känsla att kunna och veta lite denna skolstart!  Blev faktiskt lite mallig (löjligt nog) men det är så underbart att när man känner sig tryggare med rutinerna i ett nytt land. Ett tecken på att man övervunnit vissa hinder hinder och har börjat acklimatisera sig! Yeey!

Att veta när man vet något och att veta när man inte vet något - det är kunskap.


Åsa

Borta bra men hemma bäst....kanske

Kategori: Allmänt

Ja, då var vi hemma i Saratoga igen. Det bästa med att komma hem är att få sova i sin egen säng.
Det kändes så tråkigt att åka från Kauai. Vi som hade det så härligt och mysigt! Inte det att det kändes tråkigt att åka till Saratoga. Oh nej! Här har vi ju också så mycket som är bra. Bl.a. det underbara vädret. Efter 3 veckor på Hawaii borde man vara nöjd men mycket vill ha mer! Nja, det bästa med semestern på Hawaii var nog att vara tillsammans med hela familjen och ha semester ihop. Låg och funderade och summerade vår semester i min egen säng igår kväll då vi kommit hem och kom fram till varför det kändes så svårt. Det är som för alla andra som har semester och skall börja jobba såklart. Det är svårt att återgå till vardagen och att inte ha tid att umgås så mycket med varandra i familjen pga. jobb, skola och vardagslivet i allmänhet.
Att hinna prata med varandra, göra roliga saker ihop och uppleva all denna underbara natur tillsammans som Hawaii har att erbjuda var underbart. En härlig plats på jorden! När man har tonåringar så är det extra lyx att få tillbringa lite mer tid tillsammans med dem. När man är hemma så drar de sig gärna undan och sitter på sina rum och chattar, skypar, pratar med kompisar, spelar tv-spel, dataspel, bloggar och gör allt möjligt annat än att umgås med sina föräldrar. Förstår att det hör åldern till att vi inte är deras prio 1, men det känns ändå tråkigt och ovant. En sak till som gjorde att det var svårt att åka hem, är har min man haft en riktig semester för första gången på mycket länge känns det som (och för en gångs skull)! Han jobbar annars mycket, många telefonsamtal och telefonmöten på kvällar, tidiga mornar och nätter i många års tid (kan många av våra vänner och släkt säkert instämma i), är ofta helt slut efter att han kommer hem sent, reser mycket i tjänsten och känner sig mer eller mindre alltid trött och är rätt frånvarande pga. stress och sömnsvårigheter under veckorna i vanliga fall. Nu har han haft semester med oss och det har varit helt underbart! Och Hawaii var helt FANTASTISKT! Så de är som för alla andra. Det är helt enkelt svårt att återgå till vardagen med allt vad det innebär men är så otroligt lycklig över att att få haft ynnesten att åka till ett sådant fint ställe och har många fina minnen.


På underbara Kauai

Dit åker vi gärna igen någon gång om vi får möjlighet? Lovar att skriva och berätta mer om Hawaii och lägga upp lite bilder så fort jag kommit ner i tvätthögen, handlat och fixat lite här hemma. Känns som att tempot går i "slow motion" men det kanske är helt naturligt efter 3 lata veckor?

Åsa♥

Kauai, en underbar plats

Kategori: Allmänt

Tiden går fort när man har roligt! (Så sant som det är sagt). Har inte hunnit blogga så mycket de senaste veckorna då det har varit dagar fulla av aktivitet och trevligt sällskap. Har skrivit på detta inlägg i en vecka nu men inte hunnit bli färdig pga. dåligt nätverk och dagar fulla av aktivitet. Vi har lämnat storstaden och partyön Waikiki (och vi gjorde det med stil). Vi fick återigen åka stor, fin och vit limousin till flygplatsen (till vår lycka). Det är allt lyx att få åka en sådan istället för en vanlig taxi.


Tjoho...Hur gick detta till? Beställde en taxi till flygplatsen och det kom
en limousin.


Visst kändes det lyxigt


Nu är vi på Kauai. Den sista ön som vi skall  besöka på Hawaii. Vi kom hit i söndags den 31/8 på dagen och träffade våra goda, svenska  vänner från Saratoga, (Tina, Krister, Adam och David) som bor på samma lägenhetshotell som oss. De flyttar hem till Sverige den 14 augusti så det känns extra kul att tillbringa lite tid med dem nu innan de flyttar hem. Vi bor längst nere i söder på Kauai, precis vid havet och en alldeles underbar strand, Poipu beach. Lägenheterna är omgivna av stora gräsmattor, palmer, Hibiskusblommor och andra fina träd och växter. Det är så grönt, fint och rofyllt här!


Poipu beach (ca. 150 m. från där vi bor) är precis nedanför palmerna








Lägenhetshusen där vi bor. Jättemysigt!

Kauai är ett ställe man känner att man skulle vilja stanna på länge! Vi njuter för fullt av denna vackra ö. Här är så otroligt grönt! Ön består av vackra grönbeklädda berg och här finns en sådan rik växtlighet i form av så många olika sorters träd och blommor. Det känns stundvis som man lever i en djungel och det gör man också till viss del.  2/3 delar av ön består av terräng (djungel och berg) dit man inte kommer och kan se annat än med helikopter, till fots och till viss del med båt. Det är så enormt vackert! Hela ön andas lugn och ro. Hit kommer människor som vill ha en skön och  lugn semester. Partyliv verkar inte riktigt existera? Man kan spela golf på någon av de många fina golfbanorna, bada och sola på de många vackra stränderna och det härliga, klara och turkosblåa vattnet, hiking i djungeln, göra små utflykter  och massa andra roliga och spännande aktiviteter för den som vill hålla sig aktiv. Shoppingen består mestadels av lite souvenirbutiker och livsmedel. Vilken skillnad mot Ohaou och Waikiki beach!
Känns som vårt upplägg med att besöka Maui först, Waikiki beach sen och sist Kauai är perfekt! Vi har verkligen fått lite av varje och att avsluta med denna ljuvliga ö är verkligen pricken över i:et!

Skriver och berättar mer om de alla olika öarna, utflykterna och delar med mig av lite bilder när jag kommer hem. Tiden räcker inte till för det nu. Just nu vill jag bara njuta!

Nu skall jag och min man ta ett glas vin vid stranden och titta på solnedgången. Det är vår sista kväll och vi försöker njuta av varenda sekund av den sista tiden på denna härliga, underbara och ljuvliga ö.

Aloha

Åsa

Min dag, den 6 augusti

Kategori: Allmänt

Idag den 6 augusti fyller jag år. Ett år äldre igen.....
Nuförtiden har inte siffran någon större betydelse men för er som är nyfikna så blev jag 41 idag. Blev väckt med födelsedagssång, paket och frukost på sängen. Lika mysigt varenda gång! (Tror minsann att det är bästa stunden på hela födelsedagen)?
Dagen har fortsatt med sol, bad, surfing för Rikard och barnen och en härlig lunch (som Rikard fixade) som blev goda kycklinfilémackor. Smakade gudomligt vid havet! Har lyssnat på diverse olika sommarpratare via podradio. Å, vad det är avkopplande! Och så många duktiga pratare som ger en och annan eftertanke om olika saker.
Nu blir det snart champagne och jordgubbar och sedan skall vi äta middag på ett lyxigt hotell som ligger granne med vårt. Kauai, det är en sådan underbar plats på jorden att fira sin födelsedag på!

Lyckliga mig!

Åsa