swedishhousewifeincalifornia

Mitt i livet i Saratoga, Kalifornien.

Första skoldagen

Kategori: Allmänt

I måndags började skolan för våra barn. Har förstått att det är många i Sverige som också började skolan just i måndags.
Sara och Lukas går numera båda två på Saratoga High School som är en allmän skola. Känns bra att ha båda barnen på samma ställe nu även om de har väldigt olika scheman.
Det var nog mycket fjärilar i magen på de flesta första skoldagen? Det hör till en dag då skolan startar. Kommer själv ihåg att det alltid var lite pirrigt och speciellt då man bytte från lågstadiet till mellan eller högstadiet och ännu värre var det då man skulle byta skola helt. För min del skedde skolbyte först när jag skulle börja gymnasiet men kommer fortfarande ihåg nervositeten.
Tänker nu på våra barn som bytt skola en gång hemma, då till högstadiet och sedan när vi flyttade hit. Ett helt nytt land, nya kompisar, nya lärare, nya ämnen, rutiner och ett annat språk. Då var de nervösa men de har klarat av 1 1/2 år här i skolan över förväntan. Det har varit otroligt jobbigt för dem stundvis men man växer med allt det svåra och jobbiga man klarar av och deras självförtroende har verkligen fått sig en kick. Idag var det ändå lite nervöst, speciellt för Lukas och båda barnen var väldigt förväntansfulla. Kände mig så otroligt stolt över barnen då åkte till skolan och de fanns i mina tankar hela dagen.
Hämtade hem 2 nöjda men trötta barn. Lukas kommentar var:
- nu förstår jag varför Sara har varit så trött på helgerna.
- Hur menar du sa jag?
- Jo, det var verkligen intensivt på lektionerna och snabba genomgångar och sedan konstaterade han:
- Det kommer att bli mycket att göra med läxor och prov! Lukas satte sig direkt och gjorde sin första High School matteläxa, ordnade upp alla papper som skulle skrivas på och sorterade in i pärmar. Ordning och reda! Det är obligatoriskt med pärmar och pärmregister i de flesta ämnena och en del lärare har en "check" på att barnen har allt de skall ha i rätt ordning m.m.
Lukas med läxa
Det är en hel del papper som ska signeras när skolan startar. Här ger alla lärare (i sitt respektive ämne) ett papper till eleverna där de står vad de behöver köpa till just detta ämnet (te.x. block, pennor, pärm, register och räknare) och sedan står det vilka regler som gäller i klassen. Ex. Telefonen skall vara avstängd. Ringer den så får du en varning, ringer den 2 gånger så får du ännu en varning och telefonen tas ifrån dig och du får lösa ut den vid skoldagens slut hos rektorn och ett brev skickas hem om vad som hänt och ringer det dessutom en tredje gång så blir det lördagsskola + kontakt med föräldrar osv. Kommer du försent ett visst antal gånger blir det lördagsskola. Du skall visa respekt mot din lärare och lämna in läxan samma dag som bestämt annars blir det avdrag på ditt betyg. Ja, så är det. Ganska självklara saker kan tyckas? Men alla skall läsa igenom, både föräldrar och elever och skriva under på att man förstått vad som gäller. Det är mycket mer disciplinerat här och det fungerar. Varför fungerar det inte i Sverige? Önskar att i alla fall en liten del av den här disciplinen skulle finnas. Bryter man mot för många av dessa regler ett flertal gånger så blir man helt enkelt avstängd från skolan.
Ett ex. på ett papper med regler som skall läsas igenom och signeras

Sara är så lycklig över sitt schema. Hon har sovmorgon tre av fyra skoldagar och slutar ganska tidigt många av veckans dagar. Passar henne perfekt! Vi är också glada för Saras skull. Hon är en nattuggla och morgon trött såklart. Nu när hon har sovmorgon är hon lite käckare på morgonen (ler). Lukas börjar 8.50 alla dagar utom en och har ganska långa dagar. Nu har vardagen börjat med tider att passa och läxor men det känns lite skönt att få rutiner och  lite struktur på dagarna. Inget ont som inte har något gott med sig!
Åsa

Kommentarer


Kommentera inlägget här: