swedishhousewifeincalifornia

Mitt i livet i Saratoga, Kalifornien.

Omtumlande veckor

Kategori: Allmänt

Vaknat upp till en riktigt underbar morgon i Saratoga. Har öppnat sovrumsdörren, dricker kaffe och lyssnar på alla fåglar som kvittrar ikapp samt tittar på kolibrier som flyger fram och tillbaka och ler. Vilken morgon! Sara har begett sig iväg för ett bra tag sedan för att springa "color run" i San José med ett par kompisar, Lukas sover välbehövlig tonårssömn och Rikard som varit "hemma i Sverige" hela veckan sitter på planet hem hit och landar idag på dagen. Längtar! Ser fram emot en eftermiddag med familjen samlad och gäster på middag i kväll men först tänkte jag att jag skulle starta dagen med att  skriva ett långt inlägg nu när jag har tid och lust. Därefter en löptur alt. gymmet? Får se vad klockan blir när jag är klar? 
 
Sara och hennes kompisar som förmodligen sprungit klart
i skrivande stund
 
Nu är de i mål 
 
Det har varit några omtumlande månader med en del händelser, diskussioner och funderingar som inneburit några stora beslut som varit nödvändiga att ta. Efter många "om och men" så har vi tagit ett stort beslut och bestämt oss för att stanna här lite till. Nu blir det dock inte som "expats", utan Rikard har skrivit på för en lokalanställning på Ericsson och beslutet med att stanna varar ju inte för evigt. I första hand så ser vi det som ett två års projekt och sedan får vi utvärdera om vi skall flytta hem eller stanna lite till? Nu när beslutet är taget så känns det bra i hjärtat, rätt och vi alla stortrivs här men den stora nackdelen är självklart avståndet till Sverige, familj och vänner. Fördelarna kändes dock övervägande då klimatet här är så ljuvligt, Saras högsta dröm med att börja college blir verklighet och Lukas får gå klart High School. Jag vet inte riktigt om det är ett klokt beslut men vet man någonsin det och det är värt att chansa. 
 
 
Nu står vi helt plötsligt vid ett vägskäl med någonting helt nytt framför oss med en väg som känns helt ny och lite  spännande.  Helt plötsligt så blev det aktuellt med college med allt vad det innebär. Eftersom vårt beslut med att stanna här togs så sent så missade Sara möjligheten med att söka in till ett 4-års college så hennes alternativ blir att börja ett 2-års college. Det finns en hel del att välja på bl.a. två st. som ligger nära här vi bor men Sara vill flytta hemifrån (som nästan alla andra här gör när de börjar college). Sara har därför valt att börja i Santa Barbara på SB City College där de har ett transferprogram till UC college (4-års college). Det innebär att efter 2 år så förflyttas hon till ett UC college där hon gör sina sista 2 år och tar sin examen där så det kommer att bli toppenbra för hennes del om hon väljer att göra så. Vi får se hur och om det blir så för college är dyrt och UCSB som hon valt är riktigt dyrt. Santa Barbara City college verkar dock vara ett bra college då det blev utnämnt till bästa "Community college" = 2 års college i USA förra året. Det är dessutom billigt och kostar bara en bråkdel av vad många 4-års college kostar. Sedan får vi får se hur det blir framöver? Livet är som en krokig väg och bakom varje krök finns en möjlighet och / eller en utmaning. Vi får se hur det ser ut efter kröken om 2 år? ;) En krök i taget. 
 
I och med att Sara ville åka till Santa Barbara och studera så ville vi göra ett studiebesök där innan definitivt beslut. Sagt och gjort. Jag och Sara bestämde oss, hastigt och lustigt en tisdag eftermiddag för att åka till SB då Sara var ledig från skolan onsdag och torsdag den veckan. Vi packade snabbt varsin väska och satte oss i bilen för att lämna ett varmt Saratoga och styrde kosan 5 timmar söderut. Kl. 22 på kvällen var vi framme i Santa Barbara och tog in på ett hotell nära stranden. Mysigt med en liten tjejtrip! På torsdagen vaknade vi till regntunga moln. Vi hade en skön och härlig morgon och unnande oss en lång frukost på hotellet. Vi fick dessutom sällskap av 3 svenska killar i 20-års åldern som var på genomresa i Kalifornien och som tacksamt tog emot tips och hade 2000 frågor. Riktigt trevliga killar! Eftersom vädret inte var något vidare så bestämde jag och Sara oss för att börja med att titta till UC Santa Barbara (dit Sara ev. skall om 2 år) och sedan göra stan med lite shopping. Trevlig och mysig dag i underbart mysiga Santa Barbara som avslutades med god middag på restaurang. 
 
 
 
Vi bodde på ett ganska enkelt hotell men de serverade cookies &
milk varje kväll
 
Ganska enkel men (good enough) frukost
 
Hotellet bjöd också på vin och ost varje eftermiddag. Här njuter 
Sara av lite ost innan en löptur på eftermiddagen. Jag satt kvar & 
njöt av vin, ost och umgänge med andra hotellgäster medan Sara
sprang. Mysigt! 
 
 
 
Väldigt amerikanskt. Skall jag ha en sådan? :)
 
Morgonen därpå vaknade vi till en ljummen och solig dag. Hotellet låg några hundra meter från stranden
så jag startade dagen med en 5 km. löprunda längs havet. Lyx och njutning
 
Sedan bar det av till Santa Barbara City college där en vi fick en privat guidad rundvandring med all information vi behövde. 
 
 En del av utsikten från college. Ser ni havet? Så vackert! 
Liten blir stor.
Overkligt att Sara skall börja college. Här står Sara och beundrar SBCC träningsmöjligheter och vi 
förundras över hur vackert det ligger,  precis vid stranden. Sara är såld. Här kan man också ta surfklass och dykklass
 
Men vi har mer utmaningar framför oss. Vi har fått besked om att vi inte kan fortsätta hyra detta hus. Suck. Vi som trivs så bra och tycker så mycket om detta hus fick börja leta med ljus och lykta efter något nytt att hyra. Vi måste fortsätta bo i Saratoga så Lukas kan fortsätta på Saratoga High School så utbudet blir begränsat. Men nu har vi hittat ett hus som vi får hyra. Det är mycket äldre, mycket sämre standard och har ingen pool men det är en bättre hyra, vilket behövs nu när Sara skall börja college, har ett toppenläge med krypavstånd till Down Town, har en härligt mysig trädgård och uteplats samt några andra fördelar. Att det sedan inte är så himla snyggt invändigt får vi leva med. Det är ju inget som skall vara för evigt. Det här med att få möjlighet att åka som "expat" till ett annat land har verkligen gjort så att man värderar saker annorlunda än tidigare och det har fått en att inse vad som egentligen betyder något och inte är det materiella ting och inredning som gör en lycklig. Inte i alla fall för oss. 
 
Annars så flyger veckorna förbi. Lukas har fyllt 16 och skall snart köra upp för körkort. Oh my good! 
 
Vår fin, fina 16-åring

 
Jag har hunnit med några härliga promenader längs stranden och bara njutit, vädrat tankar och oro, diskuterat möjligheter, framtid och andra världsproblem. Att gå längs havet med trevligt sällskap är inte bara bra motion och frisk luft utan också linskvalité och balsam för själen. 
 
 
New Brighton State beach, Capitola, Ca en tidig maj morgon
Katarina
 
 Sara har varit på Seniorprom (bal) på Bellarmine (en privat pojkskola) dit hon var bjuden av Camden. 
 
Sara och Katie på väg
Vår vackra dotter
Alla vackra tjejer som samlats på ""Preprom"" i en av killarnas hus
 
Sara med courage (blomarmband) 
Sara & Camden
Tjejerna inne på den flott dekorerade tjejtoaletten
En fröjd att gå på toa med glitter och glamourkänsla
Några vackra par
 
 
 
Förra helgen var det morsdag här i USA. Jag hade inte förväntat mig att barnen skulle komma ihåg detta och speciellt inte då Rikard var bortrest. Men, man upphör aldrig att förvånas. Sara hade ställt klockan, väckt sin lillebror och in kom de sjungandes med "en enkel tulipan" till mig kl. 08.15. Wow! De kom inte bara och sjöng, utan hade också med sig frukostbricka med paket. Gissa om jag är en lycklig och stolt mamma? 
 
Och för er som är nyfikna på hur det går med min träning och kampen mot de extrakilon som smugit sig på så kan jag berätta att jag fortfarande kämpar på med både träning och sund kost.
 
Nu har jag blivit av med nästan 10 st.......
 
falukorvringar. Tycker inte det syns så mycket men kläderna är definitivt lösare (och några för stora) så någonstans har det ju suttit. Känns bra att tänka på falukorvringar (a´800 gram). Det blir ganska tydligt vad ex. 1 kg. fett innebär att släpa runt på, eller hur? Kampen fortsätter då jag har några falukorvringar kvar tills jag nått min målvikt. Igår unnade jag mig dock en "kall" efter en golfrunda. Life is good! 
 
 
Och....JA. Vi kommer hem på semester i sommar. Vi har en del "måste göra saker" bl.a. att tömma vår magasinering med hela vårt bohag. Men det klöser väl sig på något sätt? Det skall bli underbart att träffa alla nära och ♥KÄRA ♥. Men först, packning, Gäster från Sverige som kommer om några veckor, Saras graduation och därefter flytt innan Sverige resa. Vi har hektiska veckor framför oss. Fortsättning följer. :)))) 
 
Todeloooooo.
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: