swedishhousewifeincalifornia

Mitt i livet i Saratoga, Kalifornien.

Skolstarten närmar sig med stormsteg

Kategori: Allmänt

♥ I dag den 10 aug. var dagen då man fick hämta sitt schema inför höstterminen på Saratoga high school. Dvs. om man har med sig alla papper man fått hemskickade, rätt ifyllda och signerade av student och föräldrar, har med sig div. checkar för att lösa ut gympa uniform, betalning för aktiviteter och yearbook, korrekt ifyllda kontakt, försäkrings och andra blanketter. Då får man ut sitt schema. För så fungerar det här. Ordning och reda! Har man inte fyllt i alla papper, tagit alla vaccinationer som staten Kalifornien kräver för att gå i allmän skola och inte skickar med pengar för skolfoto, gympauniform och massa annat så får man helt enkelt ingen behörighet till skolan och därmed inget schema. Det är på gott och ont det där, men mest på gott! Sedan är det inget tjafs med tillstånd, lappar och pengar hit eller dit under terminen. Allt är ordnat. Och de som INTE har råd med vissa saker (då kan skolan gå in och betala). Det är väl bl.a. därför som de vill att man donerar pengar till skolan. Dessa pengar går till bättre skola, mer lärare, material och annat. De flesta verkar som de donerar lite pengar? (En del mycket och en del lite) och det är väl bra så länge man har råd? Och de som har väldigt mycket pengar donerar också i regel väldigt mycket. Så lite bra är de ju! Annorlunda samhälle men också kul och nyttigt att få ta del av detta! Dock får alla barnen köpa skolmat här eller ta med sig. Det är tydligen ca 50 /50 på den fronten. Dessutom får de stå för allt skolmaterial själva. Pennor, sudd, pärmar, block osv. Så om en vecka eller två så skall vi ut på den hysteriska skolmaterials jakten. Det brukar vara så att alla elever får en lista från respekive lärare och ämne med vad man behöver ha till just deras ämne. Så det är bara att åka iväg med det där lapparna och bocka av. Augusti är en månad med mycket utgifter i.o.m. barnens skolstart.
Välordnat var det i dag alla fall med olika tider för olika åldersgrupper och sedan olika stationer för diverse blanketter på skolområdet. Mycket smidigt tack vare alla föräldrar som arbetade som "volunterer" denna dag, (det är också något som är mycket vanligt här). Många föräldrar hjälper till i skolan med det ena och det andra. Tänk om det bara hade funnits lite mer av detta i Sverige, så bra det hade blivit!
I år har vi två barn på Saratoga high school. Lukas blir en sk. Freshmen i 9:th grade och Sara börjar sitt junior år, 11:th grade. i höst. Känns spännande och annorlunda att jag har så stora barn men också nervöst inför alla deras ämnen och deras läxor som vi kanske behöver hjälpa dem med och stötta dem i (Rikard reser ju som bekant en del i tjänsten och då är jag ensam "hjälpare"). Lukas var ganska nervös i morse då vi skulle gå och hämta ut hans schema. Men det hör ju till!  Det är stort att börja i ny skola och dessutom i ett främmande land. Sara var nog också lite pirrig men det verkade mest som hon såg fram emot att träffa kompisar och få se sitt schema. Dessutom var det skolfotografering. De korten har de på sitt ID kort i skolan och sedan hamnar det fotot i året skol-årsbok. Sara speglade, sminkade och friserade sig en bra stund innan hon kände sig nöjd. Också sånt som hör till. Fina blev de på sina foton i alla fall!
Kände mig lite nöjd och stolt idag på High school då det var några föräldrar som verkade lite förvirrade och kom och frågade mig hur man gör och vart man skall gå? Jag svarade så gott jag kunde. Kan väl inte riktigt allt själv heller men kände mig lite trygg med rutinerna och kände igen alla papper som Sara haft förut. Härlig känsla att kunna och veta lite denna skolstart!  Blev faktiskt lite mallig (löjligt nog) men det är så underbart att när man känner sig tryggare med rutinerna i ett nytt land. Ett tecken på att man övervunnit vissa hinder hinder och har börjat acklimatisera sig! Yeey!

Att veta när man vet något och att veta när man inte vet något - det är kunskap.


Åsa

Kommentarer


Kommentera inlägget här: