swedishhousewifeincalifornia

Mitt i livet i Saratoga, Kalifornien.

Labor day i San Francisco

Kategori: Allmänt

I går var det Labor day vilket innebar att barnen var lediga från skolan, Rikard ledig från jobbet och många andra var också lediga från sina jobb.
Labor day firas alltid första måndagen i september och är ungefär som första maj hemma. Alla delstater har gjort denna dag till en allmän helgdag.
Denna lediga dag bestämde vi oss för att bege oss till San Francisco för att ta en power walk där. Barnen gillade inte att vi skulle åka så tidigt (08,30) och tyckte att vi promenerat i SF så mycket så det var ingen aktivitet som tilltalade dem, så jag och Rikard åkte själva. Den staden är så härlig och nu känner vi att vi vill hinna upptäcka mer än bara stadskärnan och turiststråken. Jag köpte en bok för ett tag sedan som hette just, Power walking i SF..och den hade vi med oss. Bestämde oss för en av turerna som var på 7 miles (11.2 km) och gick runt Pacific Heights.


Rekommenderas! Finns även om London och NY.


Lite olika stopp


Färdvägen och sedan fortsätter det med information om
där man går och vad man ser. Trevligt upplägg!

Lite fakta om SF för den som är lite nyfiken.
San Francisco är den näst mest tätbefolkade staden i USA, efter New York, med 6.153 inv / kvadratkilometer. Hela San Francisco-bukten har omkring sju miljoner invånare.
En gång i tiden var San Francisco den viktigaste hamnstaden på USA:s  västkust, men den titeln innehas nu av Los Angeles och Long Beach hamnar. Till San Franciscos nackdelar hör att staden, pga sitt läge, har lite för dåliga förbindelser inåt landet. Den mesta båttrafiken från San Francisco består idag av kryssningsfartyg. Många av hamnens pirar har sålts och gjorts om till kontor.

San Francisco ligger på en halvö som heter San Francisco halvön. Stadens kommersiella centrum ligger i den nordöstra delen av halvön. Från den norra delen av halvön går Golden Gate-bron över The Golden Gate till Marin County och från den nordöstra delen går The Bay Bridge över San Francisco bukten till Oakland.

San Francisco är väldigt känt för sina kullar - inom stadsgränserna har man 43 stycken (en kulle är en höjd med en minsta höjd av 30 möh) - de högsta är:
Twin Peaks (North & South) 275 m resp. 277 m
Mount Sutro 277 m
Mount Davidson 282 m
När folk pratar om "de sju kullarna i San Francisco" menar man de sju ursprungliga kullarna: Telegraph Hill, Nob Hill, Russian Hill, Rincon Hill, Mount Sutro, Twin Peaks och Mount Davidson.


Staden höll så sakta på att vakna upp och det var ganska folktomt på
gatorna förutom några sportfånar, några brandmän på uppdrag,
en del hundägare och vi förstås.

När vi kom till SF 9.30 så var det som vanligt dimmigt och lite kyligt med 13 grader.En del människor vi mötte hade tom. mössa på sig. Vi har lärt oss att ta lite extra kläder på
oss eftersom det ofta kan skilja uppemot 10-15 grader mellan Saratoga och SF

Hus stilen varierar ganska mycket allt eftersom man passerar de olika gatorna


Så här såg det ute när vi kom fram och parkerade bilen. Golden gate bron
skymtar i bakgrunden


Efter ca. 15 min. promenad lite lätt uppför kom så den första utmaningen
att gå uppför alla dess trappor (upp bakom träden). Men sen var vi
uppvärmda vill jag lova




Kabelspårvagnarna som kallas för cable cars är en gammal kvarlämning
från slutet av 1800-talet och fungerar idag som en turistattraktion,
museum och transportmedel i ett.


Den första linjen började trafikeras redan 1873 och blev så populär att den satte standarden för kabelspårvagnar både i San Francisco och i resten av världen.
Det är helt klart en upplevelse att åka från en ände av stan till en annan på en kabelspårvagn. Det mest fascinerande är att de dras upp för backarna med hjälp av kablar som köper i marken. När du befinner dig i staden kommer du förstå varför detta är imponerande. I San Francisco är det nämligen branta backar av den grövre kalibern.

Ett av husen som ligger precis vi Lombard street.. Läckert!



Gata upp och gata ner med annorlunda och charmiga hus


Världskända Lombard street som sägs vara världens
krokigaste väg

Den delen av Lombard St som är mellan Hyde street och Leavenworth Street
och ligger på Russian hill är ca. 400 meter är den mest kända delen. Här har vägen åtta skarpa hårnålskurvor
och det är brant. Amerikanarna har utsett vägen till the crookedest street in the United States.
Den här delen av Lombard St är enkelriktad, och man får bara åka österut (neråt). Anledningen till att man byggde det här vägavsnittet så kurvigt är för att bergets lutning på 27° ansågs vara för brant för de flesta fordonen. Hastighetsbegränsningen är 5 mph (ca 10 km/h), och parkeringsförbud råder sommartid.


En hel del trafik ner


Vackert och en fin utsikt


Efter ca. 3 km promenad sög det i magen och det blev ett
välbehövligt brunch stopp på ett mysigt kafé i de Italienska kvarteren
(där alla lyktstolpar är målade med italienska flaggan)
F.v. I väntan på frukosten, i solen som kom fram just då
Mitten. Italienska kvarteret
T.h. Washington Square


Alcatraz

Alcatraz blev ett federalt fängelse i augusti 1934, och var det i 29 år fram till nedläggningen den 21 mars 1963. De två främsta anledningarna till att fängelset lades ner var dels att det var väldigt mycket dyrare att driva än andra fängelser, dels att avloppen från de omkring 250 intagna (plus över 60 vakter) förorenade vattnet. När fängelset lagts ner blev ön Alcatraz en nationalpark.



Många mysiga affärer & restauranger längs hippa kvarteren på Union street

Många mysiga hus

Det är så otroligt många vackra hus här, varav många i i viktoriansk stil

Ovanför dessa trappr ligger Presidio national park. Dit hann vi inte den här gången men verkar helt klart vara värd ett besök.

 

Lägg märke till riddaren ovanför garaget

 

Pacific heights är ett av SF:s finaste områden där de många vackra husen har fantastisk utsikt över hela bukten  och Golden Gate bron och det är otroligt vackra trädgårdar och en trevlig miljö att promenera runt i.

Efter lite drygt en mils promenad upp och ner kände vi oss ganska trötta i benen men solen sken och det var en härlig dag så vi åkte vidare över Golden Gate bron till mysiga, charmiga och lilla staden Sausalito. Vi flanerade vi omkring där en stund och funderade på att sätta oss för en fika eller lunch men tyvärr var det så otroligt mycket folk där då det var en konstfestival under helgen så vi stannade inte så länge men hit kommer vi snart igen. Otroligt mysigt ställe!

Vi tog bilen över Golden gate bron till Sausalito

En av de mest berömda broarna i hela världen är Golden Gate-bron. När den byggdes var den världens längsta hängbro. Bron går över sundet Golden Gate som förbinder San Franciscobukten med Stilla Havet. Bron som stod färdig 1937 är en hängbro och är 2740 meter lång (själva brospannet är 1280 meter). De två pylonerna är 227 meter över vattenytan, och vägbanan är 67 meter över havsytan vid högvatten. Kabeln som vägbanan är upphängd i är nästan en meter i diameter (91 cm).

Utsikt från Sausalito

Många restauranger längs vattnet som ser trevliga ut

 

Inne i stan

Måste snart åka tillbaka till mysiga Sausalito!

 

Åsa

 

Källa: http://www.san-francisco.se



Kommentarer


Kommentera inlägget här: