swedishhousewifeincalifornia

Mitt i livet i Saratoga, Kalifornien.

Washington DC

Kategori: Allmänt

Å, vilken härlig lillsemester vi hade i Washington DC. Det är en härlig stad med mycket att titta på. Mitt inne i stan finns ett område som heter: "The Mall", är cirka 5.4 kilometer stort och mitt i hjärtat av Washington. Området täcker Washingtonmonumentet, Lincoln Memorial, National Gallery of Art, Capitolium, Botaniska trädgården och mycket mer. Norr om parken finns Vita Huset. Staden består av breda avenyer och lummiga parker och är mycket trevlig med många grönområden vilket gör att det känns extra mysigt. Hela 27 % av  stadens yta är grönområden och Washington DC är den "grönaste" staden i hela USA.
Redan på 700-talet använde ursprungsbefolkningen området som mötesplats. 1800 blev Washington officiellt huvudstad, uppkallad efter president George Washington.
Självklart blev det ett besök till 1600 Pennsylvania Avenue som är adressen för vita huset och president Obamas bostad och arbetsplats. Vi gick inte den guidade turen inomhus men var utanför på både norr,  södersidan och fick tillfälle att se när presidentens hund var ute för att rastas. Man undrar om de kan ha något privatliv utomhus men eftersom huset har 132 rum, biosalong, tennisbana, swimmingpool och joggingbana så har de kanske lite att pyssla med ändå?

Största anledningen till besöket i huvudstaden var ju att besök på
Sveriges ambassad där vi beställde nya pass till barnen
Nedan ser ni information om ambassaden som står på deras hemsida:
"För första gången uppförs ett "Sverigehus" utomlands, med svenska ambassaden och svenskt näringsliv under samma tak.
Byggnaden utgör en ny svensk arena i USA. Det är en annorlunda ambassadbyggnad, med ambassadkansli, 19 lägenheter och ett Event Center i huset. Det är en unik möjlighet att bo, arbeta och representera i ett kreativt och levande hus.
House of Sweden är resultatet av en arkitekttävling som Statens fastighetsverk utlyste i juni 2002. Svenska staten hade då tecknat avtal med en amerikansk exploatör om att hyra en del i den tänkta byggnaden på tomten i Georgetown vid Washington Harbour och samtidigt få utforma den med svensk arkitektur – en helt ny slags ambassad skulle byggas.

I det ganska komplicerade tävlingsuppdraget ingick bl a att skapa en atmosfär av öppenhet och transparens, vilket är unikt för en ambassadbyggnad. Byggnaden skulle också inrymma mer publika ytor för att kunna hålla utställningar och seminarier. Dessutom skulle det finnas två våningsplan med lägenheter.

Det vinnande bidraget från de svenska arkitekterna Tomas Hansen och Gert Wingårdh, valdes ut av juryn i januari 2003. Byggnadsarbetet påbörjades i augusti 2004".

Ambassaden ligger i stadsdelen Georgetown med utsikt över Potomac floden.
Här ligger också en hel del restauranger. Riktigt mysigt!
Hela Georgetown är supermysigt med massa restauranger, cafeeér och mysiga gator. Georgetown är huvudstadens absolut mest exklusiva bostadsområden med promenadavstånd till butiker, antik och konstgallerier, restauranger, musikklubbar med mera. Wisconsin Avenue och M-street är det "heta" gatorna Tyvärr var det lite grått och regnigt den dagen vi var här så det blev inte många kort men desto mer affärer och en god lunch innan ambassadbesöket.

Jag och Sara tog varenda chans att smyga in i en affär. Killarna väntade
helst utanför. (
Båda fullt sysselsatta med sina telefoner). Just i detta ögonblick
såg Rikard mig och lade undan den precis innan jag tog kort :-)

Sightseeing





Polis på patrull

Lincoln Memorial



Lukas och Lincoln. 1963 höll Martin Luther King sitt berömda
"I Have a Dream-tal" vid Lincoln Memorial.
Just när vi var där så pågick den årliga "Cherry blossom festival". År 1912 fick staden en gåva i form av 3000 körsbärsträd av Mayor Yukio Ozaki av Tokyo till Washington, DC. Festivalen hålls för att hedra den bestående vänskapen mellan de två länderna, Japan och USA.  I år firar man 100 års jubleum och därför håller festivalen på x.tra länge. Jag såg verkligen fram emot att se alla dessa träd i blom och tyckte vi hade himla tur som kom just nu men tyvärr, hade körsbärsträden precis blommat över. Det hade varit så varmt i Washington DC veckan innan så i år blommade de tidigt. Vilken besvikelse!

Alla var vi vansinnigt trötta på morgonen (Tidsskillnaden på tre timmar kändes)
men Sara var den som var tröttast.
Här sitter hon i sängen och sminkar sig
i mobilspegeln

Washington Monument

Washington monument på nära håll



En dag åt vi en tre rätters brunch. Mums!

Gott och lyxigt och dessutom med fri...
Champagne eller Mimosa till. De fyllde på tills man var nöjd

Det var gott...gotti...gott....gott


Många, många maffiga, vackra gamla statliga byggnader.

Här är gamla postkontoret

Här är vi på väg in på American history museum

Det här är en mur. När man tittade på den kunde man urskilja soldaterna svagt

men på bild blev de tydliga. Läckert!

Här är vi inne på "National Air and Space museum"



Hur bär de sig egentligen åt? Den vänstra "toan" är för damer och
den högra för herrar.

Sara tyckte "Air and space museet" var så där lagom roligt när vi
gått där ett par timmar. Och skall jag vara ärlig så tyckte jag
också att två timmar där inne var mer än tillräckligt.
Killarna hade lätt kunnat spendera en hel dag
därinne


Denna bilen fanns inne på "National Museum of American Indians"
Det finns många museer i Washington DC. De flesta av dem ingår i "Smithsonian Institution" och de är gratis att besöka. Smithsonian är den största samlingen museer i världen. Många av mussernas byggnader är historiska och arkitektoriska landmärken.
Pentagon

FANTASTISKT MYSIG STAD!

Källa:
http://www.swedenabroad.com/Start____7545.aspx

Kommentarer


Kommentera inlägget här: